Vesti bune pentru pensionarii romani, in contextul in care Ministerul Muncii aduce vesti bune. Concret, in cadrul unui comunicat de presa al institutiei, de la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referinta (VPR) va fi majorata de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o crestere cu 12,1%.
Fiecare pensionar va beneficia de majorari
”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflatiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garantie ferma ca fiecare pensionar va beneficia de o crestere sustenabila a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevazut de lege este clar si asigura predictibilitate. Contributivitatea si stabilitatea in munca sunt rasplatite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la munca si contributii egale si pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
In data de 20 noiembrie s-a implinit un an de la adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai ampla reforma din istoria sistemului public de pensii din Romania.
In plus, datorita acestei legi, Comisia Europeana a acceptat renegocierea PNRR astfel incat a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o inghetare a pensiilor.
Noua lege clarifica si momentul in care se fac majorarile si introduce garantia ca pensiile vor creste anual in luna ianuarie.
De asemenea, pensionarii care beneficiaza de indemnizatie sociala (pensia minima garantata) vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce inseamna ca indemnizatia sociala pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei in 2025.
Punctul de referinta - un nou indicator al legii nr. 360/2023
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Va reamintim ca, incepand cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referinta.
Valoarea punctului de referinta a fost determinata prin raportarea valorii punctului de pensie de 2.032 lei, valabil la data de 31 august 2024, la nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatiile anterioare in materie de pensii, respectiv 25 de ani, observa cjpbn.ro
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
La data de 1 septembrie 2024, atunci cand a intrat in vigoare noua lege a pensiilor, valoarea punctului de referinta era de 81 de lei.
Incepand cu anul 2025, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.