In prezent, rata somajului in randul tinerilor din Europa indica deja un raport ingrijorator: unul din cinci tineri din Uniunea Europeana este somer. Mai mult decat atat, previziunile specialistilor anunta o dezvoltare a situatiei prezente astfel ca rata somajului ar putea continua sa creasca.
Circa 20,5% dintre tinerii cetateni ai Uniunii Europene, cu varste intre 15 si 24 de ani, sunt someri in acest moment. Raportul arata cifre similare celor inregistrate acum 20 de luni, cand procentul era de 21%. Analistii considera ca nici viitorul apropiat nu pare sa poata reglementa situatia, drept urmare a masurilor de austeritate.
La nivel de tara, aceste procente arata cu adevarat cat de grava este situatia. Astfel, in Spania, somajul in randul tinerilor sub 25 de ani este de 45,7%, iar in Grecia aceasta rata a ajuns la 38,5%. Prelungirea acestei situatii este cauzata si de faptul ca guvernele acestor tari se concentreaza in prezent pe reducerea cheltuielilor in vederea respectarii tintelor bugetare astfel ca nu pot fi acordate sume unor programe care sa reduca nivelul somajului in randul tinerilor.
![Medicina muncii un aliat al angajatorului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3232-medicina-muncii.png)
Medicina muncii un aliat al angajatorului
![Portal Codul Muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/1511-portal-codul-mu.jpg)
Portal Codul Muncii
![Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz](https://www.rs.ro/dbimg/product/3046-hartuirea-si-di.png)
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Nici investitorii privati nu reusesc sa amelioreze situatia actuala deoarece numarul de noi angajari este cat se poate de mic, fapt produs in principal de nesiguranta economica din aceste tari. Mai mult decat atat, taxele majorate duc la o crestere a costurilor aferente angajarii formale. Prin opozitie, cei mai putini someri sunt in Olanda, Austria si Germania.