In ce domenii au crescut costurile cu forta de munca?

05 Decembrie 2013
05 Decembrie 2013
ContributiiINScostul orar al fortei de muncacheltuieliadministratie publicaforta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Asa cum arata un comunicat de presa din partea Institutului National de Statistica, in trimestrul al III-lea, costul pe ora al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o crestere de 1,97% fata de trimestrul precedent si de 4,18% fata de acelasi trimestru al anului anterior, iar in forma bruta cu 1,86%, respectiv 3,81%, potrivit unui comunicat de presa al Institutului National de Statistica.

Fata de trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca, in forma ajustata, a crescut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative majorari consemnandu-se in invatamant (11,41%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare, administratie publica (5,75%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,04%).

Scaderi ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (-5,42%), constructii (-0,66%) si comert (-0,17%).

Avansul, in forma ajustata, fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,98%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,97%. Cresterile inregistrate de cele doua componente, in forma bruta, au fost de 1,86%, respectiv 1,85%.

Comparativ cu acelasi trimestru al III-lea din 2012, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, se observa in administratie publica (10,36%), sanatate si asistenta sociala (8,7%), invatamant (7,48%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (7,06%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Scaderi s-au inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,22%).

Sursa: INS



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]