Asa cum arata un comunicat de presa din partea Institutului National de Statistica, in trimestrul al III-lea, costul pe ora al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o crestere de 1,97% fata de trimestrul precedent si de 4,18% fata de acelasi trimestru al anului anterior, iar in forma bruta cu 1,86%, respectiv 3,81%, potrivit unui comunicat de presa al Institutului National de Statistica.
Fata de trimestrul precedent, costul orar al fortei de munca, in forma ajustata, a crescut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative majorari consemnandu-se in invatamant (11,41%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare, administratie publica (5,75%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,04%).
Scaderi ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (-5,42%), constructii (-0,66%) si comert (-0,17%).
Avansul, in forma ajustata, fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,98%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,97%. Cresterile inregistrate de cele doua componente, in forma bruta, au fost de 1,86%, respectiv 1,85%.
Portal Codul Muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Comparativ cu acelasi trimestru al III-lea din 2012, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, se observa in administratie publica (10,36%), sanatate si asistenta sociala (8,7%), invatamant (7,48%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (7,06%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.
Scaderi s-au inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1,22%).
Sursa: INS