Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anului
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In forma bruta (neajustata), costul orar al fortei de munca a avut o tendinta similara cu forma ajustata (7,91%, respectiv 19,99%), potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Forta de munca mai costisitoare
In comparatie cu acelasi trimestru al anului precedent, forta de munca s-a ”scumpit” in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri se observa in invatamant (38,99%), sanatate si asistenta sociala (38,93%), activitati de spectacole, culturale si recreative (36,47%) si administratie publica (26,30%). Cel mai mic avans a fost inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,83%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 18,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (18,65%, respectiv 19,85%).
Costul fortei de munca s-a majorat in toate activitatile economice
Raportat la primul trimestru din acest an, costul fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in invatamant (15,25%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita inceperii vacantei scolare, urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (11,64%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative (10,90%).Cea mai mica rata de crestere a fost raportata pe zona de tranzactii imobiliare (1,46%).
In trimestrul II 2017, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.
Sursa: INS
de Mara Dobrin
NOUTATI din Legislatia muncii
Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?
- incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
- alegerea reprezentantilor salariatilor
- conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)
Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
ARTICOLE SIMILARE
Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anuluiA crescut costul orar al fortei de munca in trimestrul al treilea din 2017ARTICOLE SIMILARE
A crescut costul orar al fortei de munca in trimestrul al treilea din 2017Domeniile cele mai afectate de criza fortei de munca: IT, servicii si retailOcuparea fortei de munca a ajuns la rate record! Somajul este in continua scadereSalariile au crescut cu 30% in Romania, in ultimii sapte aniCriza fortei de munca in Romania. Cu ce se confrunta angajatoriiULTIMELE ARTICOLE
Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anuluiAproape 180.000 de persoane s-au angajat in primele sapte luni ale anului 2017Imbunatatirea calificarii fortei de munca! Vor aparea centre comunitare de invatare permanentaCorpul european de solidaritate: primele plasamente de munca/stagiiRata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,34%ARTICOLE SIMILARE
Ministrul Muncii: Medicii vor fi salarizati la nivel european, din luna martie, se va face un efort bugetar foarte mareCAS si CASS la angajati. Pot angajatorii sa mentina salariile nete doar pentru unii salariati? Poate fi legala o astfel de masura?Ministrul muncii: ne vom incadra in anvelopa salariala de 32 de miliarde de lei pana in 2020Salariile personalului din mai multe sectoare de activitate bugetara vor fi majorate din semestrul II al anuluiCresc salariile de la 1 iunie?ULTIMELE ARTICOLE
STUDIU: o treime dintre companiile din Romania vor CRESTE salariile cu procente cuprinse intre 6% si 10%, in 2024OBLIGATIA angajatorului de a majora salariile angajatilor daca lucreaza in firma de peste 24 de luniGuvernul a aprobat majorarea salariilor din educatie, din cadrul institutiilor prefectului si a unor servicii publiceGreva profesorilor, suspendata! OUG privind SALARIZAREA personalului din invatamant - aprobata in regim de URGENTAOUG nr. 53/2023 - salariile profesorilor MAJORATE, dar greva continua! Ce nemultumiri exista?Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
» Detalii Click Aici « Atentie la NOILE tendinte in HR! Sfaturi privind Retentia si Motivarea angajatilor
» Detalii Click Aici « ATENTIE la Cercetarea Disciplinara: CINE, CAND si DE CE este obligat sa o faca?
» Detalii Click Aici « LEGEA PENSIILOR s-a schimbat! Mare ATENTIE la Recalculare, Cumul de pensie si ...
» Detalii Click Aici «
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”