Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anului

cost forta de munca 2017forta de munca 2017majorare salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In al doilea trimestru, costul orar al fortei de munca ajustat dupa numarul zilelor lucratoare a crescut cu 6,63% fata de trimestrul precedent si cu 18,57% fata de perioada similara de anul trecut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in invatamant.


In forma bruta (neajustata), costul orar al fortei de munca a avut o tendinta similara cu forma ajustata (7,91%, respectiv 19,99%), potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Forta de munca mai costisitoare

In comparatie cu acelasi trimestru al anului precedent, forta de munca s-a ”scumpit” in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri se observa in invatamant (38,99%), sanatate si asistenta sociala (38,93%), activitati de spectacole, culturale si recreative (36,47%) si administratie publica (26,30%). Cel mai mic avans a fost inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,83%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 18,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (18,65%, respectiv 19,85%).

Costul fortei de munca s-a majorat in toate activitatile economice

Raportat la primul trimestru din acest an, costul fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.  Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in invatamant (15,25%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita inceperii vacantei scolare, urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (11,64%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative (10,90%).Cea mai mica rata de crestere a fost raportata pe zona de tranzactii imobiliare (1,46%).

In trimestrul II 2017, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cost forta de munca 2017forta de munca 2017majorare salarii

Data aparitiei: 06 Septembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Costul orar al fortei de munca a crescut in al doilea semestru al anului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]