Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 11,22% in trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2021.
Aceste informatii au fost puse la dispozitie de catre Institutul National de Statistica (INS).
In perioada mentionata, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Cele mai semnificative cresteri s-au regasit in tranzactii imobiliare (19,95%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (19,93%), respectiv in hoteluri si restaurante (18,11%). Fata de perioada analizata, o usoara diminuare a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-0,41%).
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2023 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Contine indicatii complete, exemple, studii de caz, situatii atipice, DETALII AICI >>>
In trimestrul patru din 2022, fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 11,60%.
In ceea ce priveste comparatia cu trimestrul trei, costul orar al fortei de munca in trimestrul patru 2022, in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), a inregistrat o rata de crestere de 2,8%, majoritatea activitatilor economice consemnand cresteri.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in tranzactii imobiliare (10,27%), constructii (9,53%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (7,15%), transport si depozitare (7,12%), respectiv comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (7,11%), informeaza INS.
Pe de alta parte, cea mai mare scadere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in invatamant (-21,27%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar).
La o distanta considerabila s-a situat administratia publica unde s-a inregistrat o scadere cu 4,11% a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,26%.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care reflecta evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<