Vesti bune in ceea ce priveste veniturile medii, in contextul in care acestea au fost in crestere si in luna aprilie, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Concret, castigul salarial mediu net pe economie a fost de 4.564 de lei in aprilie 2023, in crestere cu 10 lei (+0,2%) fata de luna martie, valorile cele mai mari inregistrandu-se in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (10.720 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.441 lei).
Au aparut modificari importante ale legislatiei muncii! Sunt vizate aspecte esentiale pentru orice angajator!
Va invitam sa va inscrieti chiar acum la Seminar - Puteti limpezi intr-un weekend toate problemele create de aceste noutati legislative, DETALII AICI >>>
Precizam si ca in comparatie cu luna aprilie a anului 2022, castigul salarial mediu net a crescut cu 15%.
Cu privire la castigul salarial mediu brut, mentionam ca s-a situat la 7.311 lei, cu 21 lei (+0,3%) mai mare decat in luna martie 2023.
INS mentioneaza ca indicele castigului salarial real a fost 103,4% in luna aprilie 2023 fata de luna aprilie 2022 si de 99,5% fata de fata de martie 2023. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost in aprilie 2023 de 235,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna martie 2023.
In luna aprilie 2023, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, aproape in egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta. Astfel, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar si de realizarile de productie ori incasarile mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat astfel: cu 26,6% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 25,4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 6% si 13,5% in transporturi pe apa, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, telecomunicatii, transporturi aeriene, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.
Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2023 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat: cu 31% in fabricarea produselor din tutun; intre 5% si 9% in activitati de editare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor); intre 3% si 4% in fabricarea produselor textile, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea bauturilor, fabricarea de mobila, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).
In sectorul bugetar, in luna aprilie 2023, castigul salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedenta in administratie publica (+3,6%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+1,7%), in principal ca urmare a acordarii biletelor de valoare (tichete de vacanta), iar in invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-6,6%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei, se mai arata in comunicatul INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<