Va informam ca Ordonanta de urgenta care prevede majorari salariale in mai multe sectoare de activitate bugetara a fost publicata in Monitorul Oficial.
Astfel, salariile de baza actuale se majoreaza cu 10% fata de nivelul salariului de baza aferent lunii decembrie 2023, in doua transe, incepand cu 1 iunie, respectiv 1 septembrie 2024, pentru personalul din domeniile cercetare, cultura, diplomatie, protectia mediului, administratie publica centrala si din institutiile publice finantate integral din venituri proprii.
De asemenea a fost creata posibilitatea ca prin acte administrative ale autoritatilor administratiei publice locale sa se poata acorda majorari salariale de pana la 10% pentru functionarii publici si personalul contractual al unitatilor administrativ-teritoriale cu pana la 20.000 de locuitori.
Totodata, actul normativ mai prevede ca angajatorii vor deconta dispozitive de corectie speciale pentru persoanele care folosesc in mod obisnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru, in unei baza rezultatului examinarii oftalmologice. Decontarea se realizeaza in limita sumei de 500 de lei/persoana.
Salariu minim brut MAJORAT de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a avut consultari, in data de 23 mai, la Palatul Victoria, cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor in cadrul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, a carei tema centrala a fost nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Seful Executivului a discutat impreuna cu partenerii de dialog social contextul si efectele majorarii salariului minim brut pe tara garantat in plata de la 3.300 de lei lunar, cat este in prezent, la 3.700 de lei lunar, incepand cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o crestere de 12,12%, ceea ce inseamna o majorare neta de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscala de 200 de lei se va mentine pana la sfarsitul anului, conform Guvernului Romaniei...
mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<