Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul al doilea din 2023, o rata de crestere de 8,08%, comparativ cu trimestrul anterior, si de 14,38% raportat la aceeasi perioada din 2022.
Aceste informatii au fost prezentate de catre Institutul National de Statistica (INS).
Lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice, DETALII AICI >>>
Fata de trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, precizeaza Agerpres.
Cele mai semnificative majorari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (25,06%), invatamant (15,85%), industria extractiva (13,68%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (12,83%).
Cea mai mica crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in activitatile de tranzactii imobiliare (3,97%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,07%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 8,32%.
Si comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (22,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (20,54%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,07%), respectiv in transport si depozitare (17,94%).
Majorarile cele mai mici s-au observat in alte activitati de servicii (3,48%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (5,98%).
In comparatie cu acelasi trimestru din 2022, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul II 2023 cu 14,38%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,34%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<