Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat, in trimestrul al doilea din 2023, o rata de crestere de 8,08%, comparativ cu trimestrul anterior, si de 14,38% raportat la aceeasi perioada din 2022.
Aceste informatii au fost prezentate de catre Institutul National de Statistica (INS).
Lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice, DETALII AICI >>>
Fata de trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, precizeaza Agerpres.
Cele mai semnificative majorari ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (25,06%), invatamant (15,85%), industria extractiva (13,68%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (12,83%).
Cea mai mica crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a regasit in activitatile de tranzactii imobiliare (3,97%).
Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 8,07%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 8,32%.
Si comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (22,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (20,54%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,07%), respectiv in transport si depozitare (17,94%).
Majorarile cele mai mici s-au observat in alte activitati de servicii (3,48%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (5,98%).
In comparatie cu acelasi trimestru din 2022, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul II 2023 cu 14,38%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,34%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie Revisal spor. Salariu de baza brut eronat. SolutieIntrebare: Avem o societate unde in revisal au fost introduse sporuri pentru munca de noapte 25%. In decursul anilor nu au fost prestate niciodata ore de noapte. Inspectorii I.T.M. ne-au sugerat sa venim pe corectie si sa stergem aceste sporuri din Revisal. Ideea este ca am procedat asa, dar la data producere efecte am trecut data de cand aceste sporuri intrasera in vigoare respectiv data inceperii activitatii salariatului. Soft-ul Revisal mi-a modificat salariul de angajare in sensul ca la salariati in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Delegare. Timpul petrecut pe drumIntrebare: Prin prezenta va supunem atentiei urmatoarea situatie Potrivit art. 111 Codul muncii (1) timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste sarcinile si atributiile conform prevederilor contractului individual de munca, contractului de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare. In situatia in care un angajat pleaca in deplasare intervalul petrecut pe drum, la si de la locul deplasarii consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<