legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Angajatorul il da in judecata pe salariatul sau. Care este instanta competenta?

litigii de muncaformare profesionaladespagubiri angajator
Litigiile de munca se judeca la instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul sau sediul reclamantul. De cele mai multe ori, acesta este salariatul. Exista insa si cauze in care reclamantul este angajatorul. Spre exemplu, ca firma, va puteti confrunta cu o asemenea situatie atunci cand ati incheiat o clauza de formare profesionala cu salariatul, iar acesta demisioneaza fara a acoperi cheltuielile efectuate cu formarea sa profesionala. In acest caz veti putea solicita in instanta fostului salariat plata acestor sume, cu titlu de despagubiri.
 
In acest context, s-a ridicat intrebarea daca instanta unde ar trebui introdusa o asemenea actiune este cea de la sediul principal al angajatorului, sau oricare dintre sediile secundare.
 
In speta, reclamanta a introdus actiunea la Tribunalul Dolj, anume instanta in circumscriptia careia isi avea sediul o sucursala a sa, fara personalitate juridica. Tribunalul a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti, unde se afla sediul principal al reclamantei. Pornind de la prevederile art. 269 alin. (2) din Codul muncii si ale art. 210 din Legea dialogului social nr. 62/2011, Tribunalul Dolj a retinut ca titulara cererii este Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., cu sediul in Bucuresti.
 
Tribunalul Bucuresti a declinat la randul sau competenta de solutionare a cauzei, deoarece a considerat ca, asa cum rezulta din cuprinsul cererii de chemare in judecata, salariatul lucra in Craiova, fiind lipsit de relevanţa, in planul jurisdictiei teritoriale, faptul ca acest sediu este al unei subunitati, deci al unei entitati fara personalitate juridica. Tribunalul Bucuresti a mai aratat ca dispoziţiile art. 269 alin. (2) din Codul muncii nu opereaza nicio distincţie in funcţie de sediul principal sau secundar al reclamantului. Intr-adevar, potrivit acestei norme legale, instanta judecatoreasca competenta este cea unde reclamantul isi are domiciliul sau resedinta (daca reclamant este salariatul) sau, dupa caz, sediul (daca reclemant este angajatorul).
 
Prin Decizia nr. 3357 din 3 octombrie 2018, Inalta Curte de Casate si Justitie a statuat ca adresa unitatii fara personalitate juridica nu constituie un criteriu de stabilire a competentei teritoriale.
 
Cum sediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. se afla in municipiul Bucuresti, iar aceasta figureaza in proces in calitate de reclamanta, instanta competenta teritorial a soluţiona pricina este instanta de la sediul principal al societatii reclamante
 
Asadar, este nerelevant sediul unui punct de lucru sau al unei sucursale fara personalitate juridica a reclamantului, instanta competenta fiind cea de la sediul principal al acesteia. Daca sunteti reclamant intr-un litigiu cu salariatul dvs., va trebui sa introduceti actiunea la tribunalul in circumscriptia caruia aveti sediul principal, nu la tribunalul in circumscriptia caruia lucreaza salariatul (de exemplu, un punct de lucru in tara).


Raspuns oferit de Raluca Dimitriu, Profesor Universitar Doctor, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
litigii de muncaformare profesionaladespagubiri angajator

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Angajatorul il da in judecata pe salariatul sau. Care este instanta competenta? Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CIM cu timp partial. Concediu medical. Modalitate de calculIntrebare: Avem un CIM cu timp partial - 2h/saptamana (doar miercuri), si aduce 3 CM pentru luna octombrie. 1) 08.10.2020- 16.10.2020. (initial) cod 13 2) 17.10.2020-22.10.2020; (initial) cod 06 3) 23.10.2020-31.10.2020 (continare) 01 Care este modalitatea de calcul pentru indemnizatia medicala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Consecinte nerespectare program de lucruIntrebare: Salariatul nu respecta ora de incepere a programului de lucru. Intarzierile la program variaza intre 1-3 ore zilnic. In speta, acesta este angajat cu norma intreaga (7 ore zi/35 saptamana), iar ora de incepere prevazuta in contract este 13.00. Insa, la finalul lunii, cand se efectueaza calculul orelor lucrate, se constata ca acesta si-a indeplinit norma de lucru, in conformitate cu numarul orelor lucratoare din luna. In aceste conditii, va rog sa opinati daca angajatorul il poate renumera doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]