Angajatorul il da in judecata pe salariatul sau. Care este instanta competenta?

litigii de muncaformare profesionaladespagubiri angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Litigiile de munca se judeca la instanta in circumscriptia careia isi are domiciliul sau sediul reclamantul. De cele mai multe ori, acesta este salariatul. Exista insa si cauze in care reclamantul este angajatorul. Spre exemplu, ca firma, va puteti confrunta cu o asemenea situatie atunci cand ati incheiat o clauza de formare profesionala cu salariatul, iar acesta demisioneaza fara a acoperi cheltuielile efectuate cu formarea sa profesionala. In acest caz veti putea solicita in instanta fostului salariat plata acestor sume, cu titlu de despagubiri.
 
In acest context, s-a ridicat intrebarea daca instanta unde ar trebui introdusa o asemenea actiune este cea de la sediul principal al angajatorului, sau oricare dintre sediile secundare.
 
In speta, reclamanta a introdus actiunea la Tribunalul Dolj, anume instanta in circumscriptia careia isi avea sediul o sucursala a sa, fara personalitate juridica. Tribunalul a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti, unde se afla sediul principal al reclamantei. Pornind de la prevederile art. 269 alin. (2) din Codul muncii si ale art. 210 din Legea dialogului social nr. 62/2011, Tribunalul Dolj a retinut ca titulara cererii este Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., cu sediul in Bucuresti.
 
Tribunalul Bucuresti a declinat la randul sau competenta de solutionare a cauzei, deoarece a considerat ca, asa cum rezulta din cuprinsul cererii de chemare in judecata, salariatul lucra in Craiova, fiind lipsit de relevanţa, in planul jurisdictiei teritoriale, faptul ca acest sediu este al unei subunitati, deci al unei entitati fara personalitate juridica. Tribunalul Bucuresti a mai aratat ca dispoziţiile art. 269 alin. (2) din Codul muncii nu opereaza nicio distincţie in funcţie de sediul principal sau secundar al reclamantului. Intr-adevar, potrivit acestei norme legale, instanta judecatoreasca competenta este cea unde reclamantul isi are domiciliul sau resedinta (daca reclamant este salariatul) sau, dupa caz, sediul (daca reclemant este angajatorul).
 
Prin Decizia nr. 3357 din 3 octombrie 2018, Inalta Curte de Casate si Justitie a statuat ca adresa unitatii fara personalitate juridica nu constituie un criteriu de stabilire a competentei teritoriale.
 
Cum sediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. se afla in municipiul Bucuresti, iar aceasta figureaza in proces in calitate de reclamanta, instanta competenta teritorial a soluţiona pricina este instanta de la sediul principal al societatii reclamante
 
Asadar, este nerelevant sediul unui punct de lucru sau al unei sucursale fara personalitate juridica a reclamantului, instanta competenta fiind cea de la sediul principal al acesteia. Daca sunteti reclamant intr-un litigiu cu salariatul dvs., va trebui sa introduceti actiunea la tribunalul in circumscriptia caruia aveti sediul principal, nu la tribunalul in circumscriptia caruia lucreaza salariatul (de exemplu, un punct de lucru in tara).


Raspuns oferit de Raluca Dimitriu, Profesor Universitar Doctor, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
litigii de muncaformare profesionaladespagubiri angajator

Data aparitiei: 02 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul il da in judecata pe salariatul sau. Care este instanta competenta? Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]