Va informam ca in trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul III 2023, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 4,37%, observa Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, in trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 16,85%.
Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul III 2023
Fata de trimestrul III 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice.
Obtineti PE LOC solutii impecabile pentru orice problema de SALARIZARE!
Apelati la Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale, DETALII AICI >>>
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (16,94%), hoteluri si restaurante (11,40%), transport si depozitare (11,19%), respectiv in tranzactii imobiliare (10,95%).
Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a observat doar in invatamant (-25,45%), ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar), conform
INS.
Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 4,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 4,93%.
Trimestrul IV 2023 comparativ cu trimestrul IV 2022
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice.
Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in constructii (30,15%), invatamant (23,58%), transport si depozitare (21,72%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (21,33%).
Comparativ cu trimestrul IV 2022, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in sanatate si asistenta sociala (9,31%), activitati de spectacole, culturale si recreative (11,38%), intermedieri financiare si asigurari (11,54%), alte activitati de servicii (11,66%), respectiv in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,69%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul IV 2023 cu 16,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,74%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<