Incetare de drept. Cum operam in ReviSal?

ReviSalincetare de dreptcontract individual suspendatCodul munciiHG 500/2011plangeri penale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin cele ce urmeaza, vom stabili cum procedeaza angajatorul in situatia in care unui salariat i-a fost suspendat contractul individual de munca la data de 01.08.2013, ca urmare a depunerii de catre angajator unei plangeri penale impotriva acestuia.

Acesta indeplinea conditiile de pensionare anticipata partial si, dupa suspendare, a depus dosarul pentru pensionare, iar cu data de 12.09.2013, Casa locala de pensii a emis decizia de pensionare anticipata partial.

Vom vedea cum va proceda angajatorul in aceasta situatie si daca va emite decizia de incetare a suspendarii urmata de decizia de incetare. De asemenea, vom vedea cu ce data va fi efectuata operarea in ReviSal avand in vedere ca angajatorul a intrat in posesia deciziei de pensionare in data de 21.11.2013.

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept in cazul primirii deciziei de pensiei anticipata partial.

Totodata, art. 49 alin. (5) din acelasi act normativ, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In acelasi sens sunt si prevederile alin. (6) al aceluiasi articol, care prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In concluzie, in speta mentionata de dvs., contractul individual de munca al salariatului in cauza, chiar daca este suspendat in temeiul prevederilor art.52 lit.b) din Codul muncii, republicat, va inceta de drept de la data la care angajatorul a luat la cunostinta de decizia de pensionare pentru pensie anticipata partial, in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Codul muncii, republicat, deoarece cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Asadar, fata de cele mentionate anterior apreciem ca incetarea de drept a contractului individual de munca al salariatului al carui contract individual de munca este suspendat se va produce in virtutea legii la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata partial. In acest caz, apreciem ca angajatorul nu trebuie sa emita o decizie de incetare a suspendarii contractului individual de munca, ci doar o decizie de constatare a intervenirii incetarii de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit.c) din Codul muncii, republicat. Astfel, angajatorul are la dispozitie 5 zile lucratoare de la intervenirea cazului de incetare de drept, respectiv de la data primirii deciziei de pensie anticipata partial, pentru a emite decizia de constatare a incetarii contractului individual de munca, si alte 5 zile lucratoare in vederea comunicarii acesteia persoanei aflata in situatia respectiva.

In ceea ce priveste operarea incetarii contractului individual de munca in programul ReVisal, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit.i) coroborate cu art. 4 lit. d) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, registrul se completeaza, se inregistreaza si se transmite la data incetarii contractului individual de munca, care se inregistreaza in registru la data încetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunoştinţa a evenimentului ce a determinat, în condiţiile legii, încetarea contractului individual de munca.

Asadar, potrivit prevederilor legale mentionate, apreciem ca in speta mentionata de dvs., data incetarii contractului individual de munca si data inregistrarii in registru a acesteia este data la care ati luat la cunostinta de evenimentul ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca, respectiv data comunicarii deciziei de pensionare anticipata partial.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ReviSalincetare de dreptcontract individual suspendatCodul munciiHG 500/2011plangeri penale

Data aparitiei: 27 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetare de drept. Cum operam in ReviSal? Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]