Conform art. 135 alin. (1) din Codul muncii, salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
"Ce implicatii are trecerea la programul in 4 schimburi asupra zilelor de repaus? Stim ca dupa o tura de 12 h urmeaza in mod obligatoriu
24 h repaus, insa in acelasi timp un angajat trebuie sa beneficieze si de repaus saptamanal, indiferent ca acesta se va efectua in zile din afara weekend-ului. Cum ar trebui impartite aceste ture pentru a respecta toate prevederile legale?"
Art. 115 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
In consecinta, salariatii au dreptul la repaus saptamanal la care se adauga repausul zilnic.
Exemplu program de lucru saptamanal:
Luni ora 8.00 – Luni ora 20.00 lucreaza 12 ore;
Luni ora 20.00 – Marti ora 20.00 repaus zilnic de 24 de ore;
Marti ora 20.00 – Miercuri ora 8.00 lucreaza 12 ore;
Miercuri ora 8.00 – Sambata ora 8.00 repaus zilnic 24 ore + repaus saptamanal 48 ore;
Sambata ora 8.00 – Sambata ora 20.00 lucreaza 12 ore;
Sambata ora 20.00 – Duminica ora 20.00 repaus zilnic 24 ore.
Salariatul din acest exemplu va beneficia de un spor la salariu negociat, intrucat repausul este acordat in alte zile decat sambata si duminica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<