Conditii pentru pensia pentru limita de varsta

01 August 2012
01 August 2012
Casa de Pensiipensie pentru limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Pentru o persoana care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie pentru limita de varsta:
1. In baza carui document se intocmeste decizia de incetare a CIM?
2. Cine hotaraste data la care intruneste aceste conditii?
3. Institutia trebuie sa astepte vreun document emis de catre o alta institutie, respectiv Casa Judeteana de Pensii in urma caruia sa emita aceasta decizie de incetare?
4. Casa Judeteana de Pensii eibereaza vreun document inainte ca persoana in cauza sa-si depuna dosarul de pensionare?
5. Cine calculeaza perioada lucrata, avand in vedere ca pot exista si perioade in care a avut grupa, caz in care calculul ar fi diferit?

Raspuns:
1. Decizia angajatorului de constatare a cazului de incetare de drept a contractului individual de munca in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.

2. Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 reglementeaza varstele standard de pensionare si stagiile complete si minime de cotizare.

3. Nu, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.

4. Nu, documentul eliberat de casa de pensii va fi decizia de pensionare emisa dupa depunerea dosarului de pensionare.

5. Beneficiarul pensiei va depune la dosarul de pensionare toate adeverintele din care reies veniturile, sporurile, conditiile de munca etc.
Prin urmare, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, potrivit caruia contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Astfel, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, contractul individual de munca inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare.

In baza art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Prin urmare, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, aveti obligatia sa emiteti decizia prin care constatati incetarea contractului individual de munca.

Data incetarii CIM este data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiul minim de cotizare si nu data emiterii de catre angajator a deciziei prin care constata incetarea in temeiul art. 56 alin. (2). Aceasta, intrucat decizia angajatorului are rolul de a constata incetarea contractului individual de munca si nu de a dispune aceasta incetare.

INREGISTRAREA IN REVISAL SE FACE IN ZIUA INDEPLINIRII CONDIHIILOR DE PENSIONARE, RESPECTIV IN ZIUA INCETÄ‚RII CIM.

Art. 103 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.

Asadar, pensia este un drept, nu o obligatie, care se acorda la cererea persoanei indreptatite depusa personal sau prin mandatar desemnat prin procura speciala, incepand cu data indeplinirii conditiilor prevazute de lege (art. 103 alin.(2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), persoana indreptatita nefiind obligata sa il solicite.

Conform art. 103 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, LA CASA TERITORIALÄ‚ DE PENSII COMPETENTÄ‚, IN A CÄ‚REI RAZA DOMICILIAZÄ‚ PERSOANA.

In acelasi sens sunt si prevederile art. 74 alin. (1) din norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, potrivit carora cererea de pensionare, insotita de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competenta teritorial in functie de domiciliul solicitantului, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare.

In consecinta, cererea pentru acordarea pensiei se depune incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare de catre persoana beneficiara a pensiei, la casa teritoriala de pensii competenta in a carei raza domiciliaza persoana.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmeze salariata in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta:
- sa obtina toate adeverintele si documentatia utila si necesara intocmirii dosarului de pensionare;
- sa intocmeasca dosarul de pensie sau sa solicite acest lucru unitatii angajatoare;
- sa depuna dosarul de pensie;
- Casa de Pensii va analiza dosarul si va comunica o Decizie.
- in cazul in care nu se emite decizia de pensionare, salariata poate obliga Casa de Pensii, pe cale judecatoreasca, la emiterea acestui act administrativ;
- sa verifice corectitudinea inscrierilor din decizia de inscriere la pensie ce a fost comunicata de catre Casa de Pensii;
- in situatia in care are nemultumiri legate de drepturile stabilite prin decizia de pensionare, are posibilitatea contestarii deciziei.

Pensia se acorda de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]