Vom analiza mai jos cazul unei societati cu raspundere limitata dintr-un stat membru UE. Societatea incheie contract individual de munca cu un cetatean roman care isi va desfasura activitatea pe teritoriul Romaniei. Societatea straina a fost inregistrata ca platitor de contributii sociale si a primit un cod fiscal pe baza caruia se depune lunar formularul 112.
Vom stabili in ce masura societatea mentionata va intocmi ReviSal, precum si daca aceasta are obligatia de a infiinta acest Registru in situatia in care contractul individual de munca se precizeaza ca acesta a fost incheiat in baza Legii 53/2003.
Solutia consultantului:
In situatia in care contractul individual de munca a fost incheiat in baza legislatiei din Romania sunt aplicabile prevederile HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Astfel, conform art. 2 alin. (2) din acest act normativ, fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor (Revisal) si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului (alin. (3)).
Au obligatia de a infiinta si transmite registrul la inspectoratul teritorial de munca si misiunile diplomatice si oficiile consulare ale altor state in Romania, respectiv, dupa caz, institutele culturale si reprezentantele comerciale (alin. (4)).
Prn urmare, daca legislatia aplicabila contractului individual de munca este legislatia din Romania, angajatorul are obligatia infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor.