Analizam mai jos cazul unui societati pentru care, la 4.11.2013, expira contractul colectiv de munca. Angajatorul nu a incheiat negocierile cu sindicatul astfel incat, incepand din data de 05.11.2013, la nivelul unitatii nu mai exista CCM aplicabil.
Com stabili in ce masura Regulamentul Intern poate sa fie temei legal pentru acordarea anumitor drepturi salariale in absenta CCM (ex: spor vechime, spor conducere, spor nocivitate, spor conditii grele de munca, durata concediului anula de odihna, numar de zile suplimentare de concediu).
Mentionam, in primul rand, ca sporurile la salariu nu sunt drepturi ale salariatilor consacrate de Codul muncii.
Obligatia angajatorului de a acordare a acestor sporuri, precum si conditiile in care se acorda aceste sporuri se stabilesc contractual, in urma negocierii, de aceea, angajatorul are obligatia de a acorda aceste sporuri in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca (CCM) si/sau contractul individual de munca (CIM).
In concluzie, apreciem ca in lipsa CCM, veti putea sa stabiliti aceste sporuri salariale prin contractele individuale de munca ale salariatilor, sporurile salariale fiind element constitutiv al salariului ce trebuie prevazut in CIM.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Totodata, durata concediului anual de odihna si eventual numarul de zile suplimentare de concediu le veti putea stabili tot prin contractele individuale de munca ale salariatilor, acestea fiind elemente obligatorii ale contractelor de munca.
In ceea ce priveste Regulamentul intern, acesta este actul juridic intern de la nivelul angajatorului elaborat de angajator, deci unilateral, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor.
In concluzie, apreciem ca prin regulamentul intern nu se pot stabili drepturi precum cele din speta, ce trebuie sa faca obiect al negocierii partilor raportului de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro