Rolul managerului de resurse umane in planificarea anuala a concediilor de odihna - ce prevede legea?

manager hr concediiprogramare concediimanager resurse umane concedii
Rolul managerului de resurse umane in planificarea anuala a concediilor de odihna - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care este rolul managerului de resurse umane in planificarea anuala a concediilor de odihna? In sensul in care, colega mea de la juridic imi spune ca MRU trebuie sa se ocupe de planificarea fortata a concediilor de odihna anuale si apoi sa o aduca la cunostinta tuturor salariatilor. Eu sustin ca cea de la resurse umane (adica eu) nu pot impune nimic nimanui, ci doar pot sa informez managerii de departamente ca au aceasta obligatie, sa le ofer informatii legate de nr de zile de concediu pe care le mai are de luat fiecare subaltern. Apoi, toti managerii sa revina catre departamentul RU cu planificarea fiecarui departament si eu sa le centralizez. De asemenea, chiar daca pe parcursul anului nu se vor efectua concediile fix in perioada mentionata in planificare, aceste zile trebuie efectuate in natura. Nu raman doar la nivel scriptic. Si, desi au mentionat in planificare nr de zile de concediu si perioada, tot vor trebui intocmite cereri de concediu pt perioada/perioadele efectiv in care vor merge in concediu. Nu pot doar sa scrie in planificare si apoi sa nu revina si cu cereri de concediu fizic nu?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Regimul acordarii concediilor de odihna este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In Codul muncii nu se regaseste notiunea de planificare fortata a concediilor de odihna, ci notiunile de planificare colectiva si de planificare individuala a concediilor de odihna.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
 
Descopera ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
Astfel, la art. 148 din Codul muncii se prevede:
 
”(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.”
In situatia in care va referiti la programarea colectiva a concediilor de odihna, apreciem ca managerul de resurse umane trebuie, daca acest lucru nu este deja stabilit la nivelul angajatorului, sa initieze/organizeze demersurile de consultare a sindicatului sau a reprezentantilor salaritilor cu privire la oportunitatea realizarii de programari colective si cu privire la stabilirea perioadelor de concediu prevazute la alin. (2) al art.148.
 
In cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni. De exemplu, pentru salariatii departamentului resurse umane se stabileste o perioada de concediu de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august.
In cadrul acestei perioade mai - august, salariatii departamentului resurse umane pot solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
Prin urmare, un salariat din cadrul acestui departament va putea sa efectueze concediul de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august cu conditia formularii cererii cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
 
In opinia noastra, programarile colective de concediu sunt mai potrivite pentru angajatorii cu multi salariati sau pentru angajatorii a caror activitate necesita o asemenea programare.
 
Daca la nivelul angajatorului se decide utilizarea acestei programari colective, atunci trebuie decisa si acea perioada de concediu, prin consultare cu conducatorii de departamente.
 
Daca nu este utilizata programarea colectiva, trebuie utilizata programarea individuala si, in acest caz, in opinia noastra managerul de resurse umane este cel care initiaza acest proces prin transmiterea catre toate departamentele a unei solicitari de realizare a programarii individuale in concediu de odihna a tuturor salariatilor.
 
Astfel, conducatorii departamentelor, prin consultare cu salariatii, vor stabili programarea individuala (poate fi un tabel cu respectiva programare a salariatilor din departament), o vor aviza si o vor transmite departamentului de resurse umane. Fiind o programare individuala trebuie sa contina datele de efectuare a concediului, inclusiv, daca este cazul, datele de efectuare a perioadelor fractionate de concediu.
Departamentul de resurse umane realizeaza o situatie centralizatoare a programarilor primite pe care o supune aprobarii reprezentantului legal.
 
De principiu, daca efectuarea concediului de odihna are loc in perioada prevazuta in planificarea individuala anuala, atunci nu ar mai trebui sa fie formulate alte cereri de concediu, dar angajatorul, prin regulamentul intern poate totusi stabili ca si in acest caz sa se completeze o cerere de catre salariat. Prin urmare daca dumneavoastra, in calitate de manager resurse umane considerati ca este mai util sa existe si o cerere de efectuare a concediului de odihna, puteti propune introducerea in regulamentul intern a obligativitatii acesteia, a termenului in care trebuie depusa inainte de data intrarii in CO si eventual alte elemente pe care le considerati necesare pentru claritatea procedurii.
 
 
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Cele 17 tipuri de concedii valabile in Romania sunt:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate...mai multe detalii aici >>>
 
Bineinteles, in practica se intampla ca salariatii sa nu poata efectua concediul conform programarii individuale transmite initial, mai ales ca aceasta are loc la sfarsitul anului in curs pentru anul urmator. In acesta situatie este clar necesara o cerere de reprogramare a concediului de odihna pe care trebuie sa o formuleze salariatul si care trebuie aprobata de seful ierarhic si apoi transmisa managerului de resurse umane.
In opinia noastra, toate aceste aspecte procedurale privind modalitatea de stabilire a concediilor de odihna, termene, documente necesare, chiar modele ale acestor documente ar trebui sa se regaseasca in regulamentul intern, astfel incat procedura sa fie cunoscuta tuturor salariatilor.
 
In concluzie, managerul de resurse umane nu impune o planificare fortata a concediilor de odihna pe care apoi sa o aduca la cunostinta tuturor salariatilor. Dupa cum am aratat mai sus, planificarea concediilor se face in urma unui proces de consultare, indiferent ca este vorba de programare colectiva sau individuala.
 
In calitate de manager de resurse umane, trebuie sa va asigurati ca respectati prevederile Codului muncii in planificarea concediilor, respectiv art. 144 si urm. din cod.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
manager hr concediiprogramare concediimanager resurse umane concedii

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Rolul managerului de resurse umane in planificarea anuala a concediilor de odihna - ce prevede legea? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]