Studiu de caz: Conditiile in care se efectueaza programarea concediului de odihna

06 Septembrie 2011
06 Septembrie 2011
Codul munciiconcediu de odihnaprogramare individualaprogramarile colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 7.09.2011

O societate trebuie sa stabileasca in ce conditii se va programa in cadrul contractului colectiv concediul de odihna. Este astfel solicitata o explicatie a art. 148 alin 2 si 3 din Codul muncii, republicat, referitor la perioadele de concediu ce nu pot fi mai mari de 3 luni in caz de programare individuala si respectiv mai mici de 3 luni pentru programare colectiva.

In acest sens, se precizeaza ca, in scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie in prealabil sa fie programat in conditiile art. 148 din Codul muncii. Angajatorul are obligatia sa efectueze programarile cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca. Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni. De exemplu, pentru salariatii departamentului resurse umane se stabileste o perioada de concediu de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august.

In cadrul acestei perioade, salariatii departamentului resurse umane pot solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. Prin urmare, un salariat din cadrul acestui departament va putea sa efectueze concediul de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august cu conditia formularii cererii cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
In cazul programarii individuale, se poate stabili chiar data efectuarii concediului de odihna sau se poate stabili o perioada in care salariatul poate efectua concediul de odihna, perioada ce nu poate fi mai mare de 3 luni.

Astfel, se poate stabili fie ca salariatul X va efectua concediul de odihna in perioada 01 - 30 iulie, fie ca salariatul X poate efectua concediul de odihna in perioada mai - iulie. In cel din urma caz, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihna in perioada mai- iulie cu cel putin 60 de zile inainte.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]