Concediu medical COVID-19 acordat de medicul din spital, dar si de catre medicul de familie. Cum va aparea pe statul de plata?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
04 Noiembrie 2021
04 Noiembrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu medical covid-19acordare concediu medicalmedic de familie concediu medicalOUG 158/2005
Concediu medical COVID-19 acordat de medicul din spital, dar si de catre medicul de familie. Cum va aparea pe statul de plata?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit normelor metodologice de aplicare a OUG 158/2005, art. 23^1, asiguratii pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii, in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare beneficiaza de concediu medical pe toata perioada pentru care s-a instituit aceasta masura.
 
Pentru persoana asigurata pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit legii, exclusiv in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical la externarea din spital, atat pentru perioada internarii, cat si pentru perioada externarii, dupa caz, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator. Certificatele de concediu medical se elibereaza pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice.
 
Cum se va proceda in cazul certificatelor eliberate atat de medicul de familie cat si de catre cel din spital?
 
"Am urmatoarea speta: Angajatul nostru a fost testat si confimat pozitiv din 12.10.2021. Dupa cateva zile a fost internat in spital cu forme foarte grave. A adus de la medicul de familie un concediu medical cod 51- initial data acordarii 29.10.2021 din 12.10.201 pana in 25.10.2021 14 zile in baza deciziei DSP. Al doilea concediu medical acordat de spital cod 51- initial - data acordarii 28.10.2021, pe randul 1 la internare 10 zile din 19.10.2021 pana in 28.10.2021 si pe randul 2 la externare 3 zile din 29.10.2021 pana in 31.10.2021. Al treilea concediu medical acordat de spital cod 51-continuare-data acordarii 28.10.2021, pe randul 2 rubrica de externare 7 zile din 01.11.2021 pana in 07.11.2021. Concediile medicale se suprapun si au acelasi cod indemnizatie 51, cod diagnostic 064, si grupa boli infectioase 24, cum sa le platim pe statul de plata? Conform legislatiei in vigoare sunt corecte? Nu sunt prea multe zile acordate?"
 
 
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
 
 
Potrivit art. 33 alin. (3) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018, in situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumita perioada, indemnizatia se calculeaza dupa cum urmeaza:
 
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizatia se va calcula numai pentru zilele cuprinse intre data inceperii valabilitatii acestuia si data inceperii valabilitatii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele ramase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va inscrie in rubrica "Observatii" a certificatului de concediu medical "Suprapunere cu CM seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . .";
 
b) pentru al doilea certificat medical, a carui incepere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizatia se calculeaza in mod corespunzator, pentru toate zilele cuprinse in perioada de valabilitate a acestuia.
Astfel, primul concediu medical se va plati pentru perioada 12.10.2021 – 18.10.2021. In rubrica "Observatii" a certificatului de concediu medical  veti mentiona "Suprapunere cu CM seria (...) nr. (...) (veti mentiona seria si numarul certificatului medical acordat la data de 28.10.2021).  
 
Cel de al doilea certificat medical va fi platit pentru perioada 19.10.2021 – 31.10.2021, iar cel de al treilea pentru perioada 01.11.2021- 07.11.2021. Conform art. 23^1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005:
 
Art. 23^1
 
(1) Asiguratii pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii, in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare beneficiaza de concediu medical pe toata perioada pentru care s-a instituit aceasta masura.
(2) Pentru persoana asigurata pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit legii, exclusiv in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical la externarea din spital, atat pentru perioada internarii, cat si pentru perioada externarii, dupa caz, cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator. Certificatele de concediu medical se elibereaza pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice.
(3) Pentru situatiile prevazute la alin. (2), daca dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital starea de sanatate a persoanei asigurate nu permite reluarea activitatii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune, cu respectarea prevederilor art. 20 alin. (1).
(4) Pentru persoana asigurata pentru care s-a instituit masura izolarii intr-o unitate sanitara sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare si care poate fi externata, cu conditia izolarii la domiciliu sau la locatia declarata de persoana ce urmeaza a fi izolata, medicul curant din spital care a ingrijit si externat pacientul elibereaza certificatul de concediu medical pentru durata internarii si poate acorda un concediu medical la externare pana la implinirea termenului maxim al perioadei de izolare sau pe o perioada stabilita de acesta, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
(5) In situatia in care data internarii persoanei asigurate este ulterioara datei recoltarii primei probe care confirma boala infectocontagioasa, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda de medicul de familie, in baza documentului eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la data recoltarii primei probe, data confirmarii bolii infectocontagioase si data internarii persoanei bolnave.
(6) In situatia in care medicul prevazut la alin. (4) nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada in care persoana asigurata este izolata la domiciliu sau la locatia declarata de aceasta, certificatul de concediu medical se acorda pentru aceeasi afectiune de catre medicul de familie care monitorizeaza starea de sanatate a persoanei prin sistemul de telemedicina sau prin consultatii medicale la distanta.
(7) Certificatul de concediu medical prevazut la alin. (6) se acorda pentru o durata care nu poate depasi cumulat durata maxima a perioadei de izolare care decurge de la momentul internarii sau pentru o perioada stabilita de medicul curant din spital si comunicata prin scrisoare medicala medicului de familie.
(8) Persoana asigurata confirmata cu o boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fara internare, in scopul constatarii si limitarii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiaza de concediu medical acordat de medicul de familie, pe intreaga perioada inscrisa in documentul eliberat de directia de sanatate publica, care cuprinde informatii referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitara in care acesta isi desfasoara activitatea, precum si recomandarea cu privire la instituirea masurii izolarii, cu precizarea perioadei pentru care se dispune aceasta masura.
(9) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii in conditiile art. 8 alin. (31) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane. In aceste cazuri, durata concediilor medicale este stabilita de catre medicii de familie in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii, conform prevederilor ordinului ministrului sanatatii pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, de Institutul National de Sanatate Publica, precum si de unitatile sanitare a masurilor in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
(10) In situatia in care pentru persoanele prevazute la alin. (9) intervine internarea in unitati sanitare sau intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, pentru aceasta perioada certificatul de concediu medical se acorda potrivit alin. (2) - (4).
(11) Pentru perioada internarii in unitatea sanitara prevazuta la alin. (2), (4) si (10), precum si pentru perioada prevazuta la alin. (5) si (9) se vor acorda certificate de concediu medical «initial».
(12) Certificatele de concediu medical acordate persoanelor pentru care s-a dispus masura izolarii se elibereaza dupa ultima zi a incetarii perioadei de izolare, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a incetarii acesteia.
(13) Daca durata perioadei de izolare depaseste 90 de zile, pentru aceste certificate de concediu medical nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
(14) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru izolare se determina conform art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia situatiilor in care potrivit dispozitiilor legale se prevede altfel.
 
Astfel, medicul de familie a eliberat concediu medical in baza alin. (5) si (11) de mai sus.
 
Medicul curant din spital a acordat concediu medical la externare in baza alin. (4) de mai sus.
 
 
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]