In temeiul art. 36 din O.U.G. nr. 158/2005, certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Declaratia privind obligatiile de plata va fi insotita, dupa caz, de declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor care au beneficiat de concedii si indemnizatii si de exemplarul 2 al certificatelor de concedii medicale.
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca (art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat), stabilita prin certificat medical, intrucat contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca. Durata acestuia este limitata.
In legatura cu durata concediilor medicale pe care vi le poate prezenta un salariat, exista o limitare de 183 de zile fara acordul unui medic expert al asigurarilor sociale (art. 13 din O.U.G. nr. 158/2005). Astfel, cum prevede acelasi act normativ, precum si normele de aplicare, modificate de nenumarate ori, in prezent, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Sigurele exceptii vizeaza cazul unor boli speciale, in care durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este diferita.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<