Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca (art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat), stabilita prin certificat medical, intrucat contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca. Durata acestuia este limitata.
In legatura cu durata concediilor medicale pe care vi le poate prezenta un salariat, exista o limitare de 183 de zile fara acordul unui medic expert al asigurarilor sociale (art. 13 din O.U.G. nr. 158/2005). Astfel, cum prevede acelasi act normativ, precum si normele de aplicare, modificate de nenumarate ori, in prezent, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Sigurele exceptii vizeaza cazul unor boli speciale, in care durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este diferita.