Editorial, 09.07.2008 - Gabriela Chirazof
De o buna bucata de vreme subiectele din mass-media privesc lupta concertata a organizatiilor sindicale reprezentative la nivel national in incercarea de a determina guvernul sa adopte hotararea de majorare a salariului minim pe economie. Asistam la acest moment la actiuni de protest ale confederatiilor sindicale atat in capitala, cat si in provincie, impotriva refuzului guvernului de a creste nivelul salariului minim pe economie de la 500 lei la 540 lei, astfel incat mi se pare util sa facem minime precizari asupra infiintarii acestor organizatii menite sa apere drepturile si interesele angajatilor, parteneri ai angajatorilor in ceea ce priveste aspectele legate de relatiile de munca.
Constitutia Romaniei statueaza in art. 9: „Sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale se constituie si isi desfasoara activitatea potrivit statutelor lor, in conditiile legii. Ele contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor.”
Statutele organizatiilor sindicale cuprind prevederi cel putin cu privire la:
•scopul constituirii, denumirea si sediul organizatiei sindicale;
•modul in care se dobandeste si inceteaza calitatea de membru al organizatiei sindicale;
•drepturile si indatoririle membrilor;
•modul de stabilire si incasare a cotizatiei;
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
•organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere si de revocare, durata mandatelor si atributiile lor;
•conditiile si normele de deliberare pentru modificarea statutului si de adoptare a hotararilor;
•marimea si compunerea patrimoniului initial;
•divizarea, comasarea sau dizolvarea organizatiei sindicale, transmiterea ori, dupa caz, lichidarea patrimoniului, cu specificarea ca bunurile date in folosinta de catre stat vor fi restituite acestuia.
Singura restrictie in elaborarea statului este prevazuta de dispozitiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 54/2003, si anume „Statutele nu pot sa contina prevederi contrare Constitutiei si legilor.”
Statutul elaborat cu respectarea legii este adoptat de catre adunarea membrilor fondatori, care, trebuie sa fie in numar de cel putin 15.
La intrunirea membrilor fondatori, moment in care se adopta statutul, se intocmeste un proces verbal al sedintei in care se vor conspecta toate hotararile luate in acea sedinta, inclusiv membrii organelor de conducere ale organizatiei sindicale, alesi cu aceeasi ocazie. Acest statut impreuna cu procesul verbal si celelalte documente prevazute de Legea sindicatelor nr. 54/2003 vor fi depuse la instanta in a carei raza teritoriala isi are sediul aceasta.
Pot fi alesi in organele de conducere persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
•sunt membri ai organizatiei sindicale;
•au capacitate de exercitiu deplina;
•nu executa pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesiune de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului
__________________________________________________________________