Concedii medicale suportate 100% din FNUASS. Regula primelor 5 zile suportate de angajator

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Decembrie 2020
28 Decembrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concedii medicale fnuassregula primele 5 zileconcediu carantinaconcediu medical
Concedii medicale suportate 100% din FNUASS. Regula primelor 5 zile suportate de angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Incepand din noiembrie 2020, doar la CM Covid pentru boli infecto-contagioase, cod 51, cod 24 se aplica regula de a fi suportat 100% din FNUASS? Iar la restul de CM pentru boli infecto-contagioase se aplica regula primelor 5 zile suportate de angajator si restul de FNUASS. Pentru urgentele medicale, se aplica regula primelor 5 zile suportate de angajator, si restul de FNUASS? Pentru ce alte concedii medicale se suporta 100% din FNUASS?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Cod 51 este un cod pentru boli infectocontagioase cu masura izolarii pentru care cuantumul indemnizatiei este de 100% din baza de calcul.
 
Conform art. 9 alin. (1) din OUG 158/2005, persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
 
(2) In scopul prevenirii imbolnavirilor, persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare
 
Conform art. 20 din OUG 158/2005 privind concediul si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
(1) Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda persoanelor asigurate in conditiile art. 20 din Legea nr. 136/2020.
(2) Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, in conditiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii curanti care au luat in evidenta aceste persoane. In aceste cazuri, durata concediilor medicale este stabilita de catre medicii curanti, in functie de evolutia bolii.
 
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina sau izolare reprezinta 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10 si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 20 alin. (7) din Legea nr. 136/2020.
Se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate:
- indemnizatia de maternitate (art. 25 alin. (2) din OUG 158/2005);
- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolanv (art. 26 alin. (2) din OUG 158/2005);
- indemnizatia de risc maternal (art. 31 alin. (2) din OUG 158/2005)
 
Conform art. 12 din OUG 158/2005:
 
Art. 12. – Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
 
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
 
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, ÅŸi pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
 
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B ÅŸi C ÅŸi alin. (2);

c) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.
 
In concluzie, pentru bolile infecto-contagioase si urgentele medico-chirurgicale pentru care nu s-a dispus masura izolarii primele 5 zile sunt suportate de catre angajator.
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]