Asa se face ca ministrul a specificat, in cadrul retelei de socializare Facebook, ca bugetarii nu au de ce sa-si faca probleme, iar legea se va aplica in forma actuala:
"Asadar, in programul de guvernare al PSD erau urmatoarele cresteri pentru profesori (deci nu si pentru personalul auxiliar): 25 la suta de la 1 iulie 2017 si 30 la suta de la 1 ianuarie 2018. Alte majorari nu erau in programul de guvernare pana in 2020. Cresterea a fost de 15 la suta de la inceputul anului (12 luni) si pentru profesori, dar si pentru personalul auxiliar, ceea ce reprezinta o suma totala mai mare decat 25 la suta de la jumatatea anului (6 luni), cat scria in program si care ii privea doar pe profesori, nu si ceilalti angajati in sistem. Anul viitor, Educatia va beneficia de doua cresteri: 25 la suta de la 1 ianuarie si inca 20 la suta de la 1 martie, ceea ce iarasi inseamna mai mult decat era prevazut in programul de guvernare, adica 30 la suta din ianuarie, fara nicio alta crestere ulterioara pana in 2020. Prin Legea salarizarii, cresteri vor fi si in 2019 si in 2020, ajungandu-se la nivelul salarizarii profesorilor din Spania si Italia. Deci, majorarile sunt peste promisiunile din programul de guvernare si era normal sa fie asa daca ne dorim ca Educatia sa fie prioritate. Din ceea ce am inteles dupa discutiile cu sindicatele, teama lor, de fapt, este ca legea salarizarii nu s-ar aplica in perioada urmatoare. Ii asigur ca nu este cazul. Se va aplica exact asa cum este, fara nicio alta modificare", declara ministrul Muncii.
FSLI a delcarat ca va incepe protestele din 2 octombrie, daca nu vor fi solutionate cererile lor
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a informat printr-un comunicat de presa, ca va declansa protestele in data de 2 octombrie, daca Guvernul nu le va oferi un acord scris, pentru a fi solutionate mai multe probleme legate de salarizarea din invatamant.
Personalul din Educatie are mai multe nemultumiri:
- cresterea mica a salariului net din 2018, deoarece s-au majorat contributiile angajatilor fata de stat
- sporuri salariale calculate la salariul de anul trecut; astfel se obtin niste sume de bani mai scazute
Majorarile salariale din invatamant vor fi de doar 20-25%? Ce sustin sindicalistii
Sindicalistii au prezentat si un exemplu concret, care arata ca un profesor, cu peste 40 de ani de munca, cu un salariu net de 2.770 lei, va avea de la data de 1 ianuarie 2018 doar 2.887 lei, adica o crestere reala de 4,2%.
"Incepand cu data de 1 martie 2018, cand ar urma sa se aplice urmatoarea majorare de 20%, salariul net al unui profesor debutant va ajunge la 1.795 lei, cu 24% mai mare decat cel actual, iar cel al unui profesor, cu o vechime de peste 40 de ani, la 3.465 lei net, ceea ce inseamna o crestere de 25% fata de cel actual, chiar daca veniturile brute cresc in martie 2018 cu 50% fata de cele din luna decembrie 2017.(...)", au mentionat oficialii FSLI.....citeste mai multe aici >>>
Iata cerintele FSLI, pana la data de 25 septembrie:
"In acest context, FSLI cere Guvernului Romaniei inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017, prin care sa fie solutionate aceste solicitari, respectand urmatorul calendar: incepand cu cel tarziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sa se calculeze prin raportarea la actualele salarii de baza; la rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul anului 2017 (...)", sustin sindicalistii.