Legea salarizarii unitare a primit vot favorabil din partea Senatului

legea salarizarii unitare 2017legea salarizarii unicemajorare salarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea salarizarii unitare a fost adoptata de Senat in cursul zilei de marti (23 mai 2017) cu 85 de voturi "pentru", 12 abtineri si 10 voturi "impotriva".

Potrivit Mediafax, legea urmeaza sa fie trimisa catre Camera Deputatilor pentru votul final, aceasta fiind for decizional.

"Parlamentul Romaniei a adoptat programul de guvernare care prevede o noua lege a salarizarii, care prevede cresteri in medie de 56% ale salariilor si o anvelopa in pus de 32 de miliarde in patru ani. Legea era necesara pentru corectarea disfunctionalitatilor din sistemul de salarizare care presupun: nu intotdeauna conducatorul institutiilor are si cel mai mare salariu (...) Se doreste corectarea disfunctionalitatilor salariale pe principiul ”la munca egala, salarii egale", la care se adauga vechimea si nivelul studiilor, spunea ministrul Muncii, Lia Vasilescu.

Controversata lege a salarizarii unice a creat mult valva in aceasta perioada, iar aplicarea acesteia in forma actuala ar putea duce la o serie de proteste si nemultumiri.

Cu toate acestea, pentru aviz favorabil au votat sase senatori PSD-ALDE, iar patru, de la PNL si USR, au votat impotriva, informeaza Mediafax.

In acest context, senatorul liberal Daniel Fenechiu a anuntat ca PNL ca este impotriva proiectului de lege, intrucat nu exista un studiu al impactului bugetar:

"Pozitia grupului parlamentar PNL este aceea ca nu putem aviza proiectul in lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare in orb. Motiv pentru care luati act ca senatorii din Comisia juridica ai PNL se vor opune avizarii pozitive", a concluzionat Fenechiu, in sedinta Comisiei juridice a Senatului.

Legea salarizarii nu este sustenabila pe termen lung, a apreciat senatorul George Dirca (USR):

"Grupul USR apreciaza ca, din estimarile pe care le avem, aceasta lege va produce un impact bugetar semnificativ. Consideram ca (...) nu exista un studiu de impact bugetar si aici sunt doua cauze: fie de la inceput Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi in acest moment acest impact bugetar, pe de alta parte, pe termen lung, aceasta lege nu este sustenabila. Preconizam ca in curand vom ajunge intr-o situatie similara anului 2010 in care statul a fost nevoit sa aplice taieri salariale. Pe de alta parte, un lucru foarte grav este ca aceasta lege nu introduce criterii de performanta in grilele salariale. Practic vom avea costuri si mai mari la o eficienta mult mai scazuta. Pozitia noastra este de a ne opune acestei legi in aceasta forma", a adaugat Dirca.

Pentru avizarea proiectului de lege este nevoie de votul Camerei Deputatilor, aceasta fiind for decizional. Senatul este prima camera sesizata.

Comisia Europeana: proiectul legii salarizarii este un risc mare pentru Romania


Proiectul legii salarizarii unitare este in continuare controversat, iar Comisia Europeana (CE) considera ca acesta reprezinta un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

De asemenea, CE si-a revizuit in scadere estimarile pentru acest an referitoare la cresterea economiei romanesti si deficitul public, conform informatiilor oferite de Comisie.

Economia tarii ar urma sa inregistreze un avans de 4,3% in 2017, sub estimarile asteptate care indicau o crestere a PIB de 4,4%...citeste mai multe aici >>>



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea salarizarii unitare 2017legea salarizarii unicemajorare salarii

Data aparitiei: 23 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea salarizarii unitare a primit vot favorabil din partea Senatului Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]