Vom analiza mai jos cazul unei institutii publice in cadrul careia se afla si personal incadrat pe functii contractuale si personal incadrat pe functii publice. Pe perioadele anterioare angajarii in cadrul institutiei au beneficiat de ajutorul de somaj. Vom stabili astfel in ce masura perioada de somaj este luata in calcul la acordarea gradatiei (spor de vechime).
Precizam ca potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.
Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002
constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul uitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. Astfel, potrivit prevederilor art. 16 alin. (3) din Codul muncii, republicat stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Legis Plus Legislatia Muncii
In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.
Intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime, respectiv a acordarii gradatiei aferenta transelor de vechime in munca in conformitate cu prevederile in domeniul salarizarii.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro