Pentru o persoana cu care avem contract de prestari servicii si care nu este angajat cu carte de munca avem dreptul sa platim concediu medical?

16 Noiembrie 2010
16 Noiembrie 2010
concediu medicalcontract prestari servicii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In conformitate cu dispozitiile art. 36 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, platitori ai indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatatate sunt, dupa caz:

- angajatorii;
- institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj;
- casa de asigurari de sanatate.

Angajatorii datoreaza cota de contributie pentru concedii si indemnizatii pentru urmatoarele categorii de asigurati cu care se afla in raporturi de munca (art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005):

- persoane care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
- persoane care desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
- membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate cu ale persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu.

Prin urmare, angajatorii sunt platitori ai indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate numai pentru persoanele cu care se afla in raporturi de munca sau asimilate raporturilor de munca (cazul membrilor cooperatori), persoane expres prevazute in dispozitiile art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, beneficiarul serviciilor prestate de o persoana fizica in baza unei conventii de prestari servicii nu are calitatea de angajator fata de prestatorul de servicii pentru a-i putea plati acestuia indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.

In situatia in care contractul de prestari servicii este incheiat cu o persoana autorizata sa desfasoare activitati independente, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se face de casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, in conformitate cu dispozitiile art. 36 alin. (3) lit. c) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]