Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Mariana Campeanu, a participat la reuniunea EPSCO din 20 iunie 2013, din Luxemburg.
In cadrul reuniunii Consiliului ministrilor muncii din UE, a avut loc o dezbatere privind Semestrul European din perspectiva domeniilor ocuparii si protectiei sociale, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European din 27-28 iunie a.c.
in acest context, ministrul roman al muncii a apreciat coordonarea procesului in cadrul Semestrului European 2013, inclusiv in ceea ce priveste evaluarea multilaterala a reformelor adoptate si implementate de statele membre in domeniul ocuparii fortei de munca, a incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile si reducerii saraciei.
Cu privire la recomandarea vizand egalizarea varstelor de pensionare intre femei si barbati, ministrul Mariana Campeanu a sustinut faptul ca este necesara o abordare realista a perioadei de timp in care se va realiza acest lucru, mentionand necesitatea consultarii partenerilor sociali si obtinerea unui consens intre partidele politice, partenerii sociali si societatea civila.
Ministrii au dezbatut de asemenea subiectul ocuparii tinerilor din perspectiva masurilor pe care statele membre le pot implementa pentru a reduce somajul in randul acestei categorii si de a utiliza optim instrumentele disponibile, precum "garantia pentru tineri" si utilizarea cat mai eficienta a fondurilor din FSE pentru sprijinirea tinerilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ministrul roman a intervenit precizand ca in Romania, ca si in alte state membre, facilitarea integrarii tinerilor pe piata muncii, in educatie sau formare reprezinta una dintre prioritatile nationale majore. Avand in vedere orientarile pe aceasta tema la nivel european si pornind de la realitatile si provocarile nationale din domeniul ocuparii fortei de munca, a fost aprobat Planul National pentru Stimularea Ocuparii Tinerilor 2013, document care include o serie de masuri care au rolul de a facilita implementarea in Romania a programelor de tip "garantia pentru tineri".
Astfel, folosind resursele disponibile pentru perioada de finantare 2007-2013, Ministerul Muncii (MMFPSPV) va implementa o schema pilot de tip "Garantii pentru tineri" care ar avea potentialul de a fi implementata si in perioada de programare 2014-2020. Principalele activitati ale programului vizeaza: consiliere profesionala, formare de tip specializare/perfectionare/calificare finalizata cu diplome recunoscute pe piata muncii, targuri de joburi pentru tineri, plasare in stagii sau in programe de ucenicie, asistenta in vederea demararii unei afaceri - promovarea antreprenoriatului. Implementarea acestei scheme pilot are rolul de a permite identificarea unui set eficient de masuri, adaptat specificului national, pe baza caruia va fi proiectata ulterior Schema de garantii pentru tineri 2014-2020.
In marja reuniunii EPSCO, ministrul roman a avut o intrevedere bilaterala cu domnul Lodewijk Asscher, vice-prim ministru olandez si ministru pentru afaceri sociale si ocupare.
Cei doi ministri au semnat o Declaratie comuna privind cooperarea si schimbul de informatii pentru o mai buna functionare a pietelor muncii romana si olandeza, document care vine sa consolideze si sa deschida un palier nou in cooperarea bilaterala romano-olandeza in domeniul muncii si afacerilor sociale.
De asemenea, Declaratia subliniaza importanta mobilitatii fortei de munca in interiorul UE si faptul ca problemele conexe, precum exploatarea lucratorilor si munca ilegala, nu pot fi tolerate. Declaratia este insotita de un Plan de actiune, care mentioneaza institutiile romanesti si olandeze responsabile de aplicarea lor, dar si o serie de masuri concrete precum:
- informarea reciproca si periodica a inspectoratelor de munca din cele doua tari referitor la companiile care au fost amendate sau sunt investigate pentru incalcarea drepturilor angajatilor;
- informarea reciproca si periodica a inspectoratelor de munca din cele doua tari referitor la agentiile de intermediere a fortei de munca care sunt certificate sau care si-au pierdut licenta;
- informarea cetatenilor romani, in Romania si Olanda, referitor la conditiile de munca din Olanda;
- evaluarea periodica a rezultatelor acestor schimburi de informatii.