Concediul medical POATE constitui stagiu de cotizare pentru somaj

18 Iunie 2012
18 Iunie 2012
Somajstagiu de cotizarelegea 76/2002incapacitate temporara de muncaFNAUASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Art. 296 indice 16 lit. c6) din Codul fiscal stabileste ca exceptii de la plata contributiei de asigurari pentru somaj veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii. Prevederile pct. 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal prevad, de asemenea, ca fiind exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj, veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, care se supun platii contributiei de asigurare pentru somaj.
 
Astfel, numai asupra indemnizatiei de incapacitate temporara de munca suportata de unitate se datoreaza contributia individuala si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor pentru somaj. Pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca suportata din FNUASS nu se datoreaza contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj.
 
Art. 34 alin. (1) din Legea 72/2006 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca stabileste, prin conditiile necesare pentru a beneficia de indemnizatie de somaj realizarea unui stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Totodata, art. 34 alin. (1 indice 1) lit. a) dispune ca la stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, potrivit prevederilor legale.
 
In consecinta, perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru incapacitate temporara de munca, in cazul in care in care plata indemnizatiei este suportata de catre unitate, se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare de minimum 12 luni. Art. 18 alin. (1)  din cuprinsul Normei metodologice  de aplicare a Legii nr. 76/2002 prevede ca pentru certificarea stagiilor de cotizare si a stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii sunt obligati sa elibereze persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta care sa confirme baza lunara de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit conform Codulului fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, anterior datei de incetare a raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol din cuprinsul legii 76/2002 stabileste ca adeverinta mentionata la  alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.
 
 
In adeverinta care va certifica stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj vor fi inscrise toate perioadele de suspendare a contractului individual de munca, printre acestea numarandu-se si perioada suspendarii pentru incapacitate temporara de munca. In situatia in care indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este suportata de unitate, in aprecierea noastra, perioada de suspendare nu se inscrie in adeverinta, dat fiind faptul ca aceasta perioada reprezinta stagiu de cotizare. Dat fiind insa faptul ca in norma metodologica citata mai sus nu se face aceasta distinctie, sfatul nostru ar fi sa contactati Agentia Judetena de Ocupare a Fortei de Munca anterior eliberarii adeverintei si sa solicitati si un punct de vedere din partea lor.
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]