30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. In ce conditii se acorda?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 August 2020
19 August 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
indemnizatie somajlegea 76/2002beneficiar indemnizatii somaj 2020
30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. In ce conditii se acorda?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cadrul unei societati, un salariat a fost angajat cu norma intreaga din somaj si beneficiaza de suma lunara 30% din cuantumul indemnizatie de somaj pana la sfarsitul perioadei de somaj. In luna urmatoare angajarii are concediu fara plata10 zile, mai beneficiaza de indemnizatie?

 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 72 alin. (1) din Legea 76/2002, persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
 
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
Conform art. 43 din Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002, calculul pentru fractiuni de luna al drepturilor mentionate la art. 72 din lege se face conform regulii prevazute pentru indemnizatia de somaj la art. 23 alin. (2) din prezentele norme. 
 
Beneficiarul drepturilor prevazute la art. 72 din lege va depune lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti unde se afla in evidenta dovada emisa de angajator din care sa reiasa ca a fost incadrat in munca.
 
In situatia in care beneficiarul nu prezinta pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata dovada incadrarii in munca, plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face o data cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada.
 
Documentul se poate depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
 
In situatia in care documentul transmis in termen, prin modalitatile mentionate mai sus, nu este lizibil, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestuia in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentul transmis ca urmare a acestei solicitari este considerat a fi depus in termen.
 
In situatia in care persoana nu redepune documentul solicitat in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada lizibila.
 
Conform art. 73 din Legea 76/2002 persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.
 
In concluzie, salariatul trebuie sa depuna dovada incadrarii in munca, pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata, ori faptul ca salariatul a fost in concediu fara plata nu inseamna ca nu este angajat in munca. Dovada incadrarii in munca este contractual individual de munca.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]