legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. In ce conditii se acorda?

indemnizatie somajlegea 76/2002beneficiar indemnizatii somaj 2020
30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. In ce conditii se acorda?

In cadrul unei societati, un salariat a fost angajat cu norma intreaga din somaj si beneficiaza de suma lunara 30% din cuantumul indemnizatie de somaj pana la sfarsitul perioadei de somaj. In luna urmatoare angajarii are concediu fara plata10 zile, mai beneficiaza de indemnizatie?

 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 72 alin. (1) din Legea 76/2002, persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
 
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
Conform art. 43 din Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002, calculul pentru fractiuni de luna al drepturilor mentionate la art. 72 din lege se face conform regulii prevazute pentru indemnizatia de somaj la art. 23 alin. (2) din prezentele norme. 
 
Beneficiarul drepturilor prevazute la art. 72 din lege va depune lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti unde se afla in evidenta dovada emisa de angajator din care sa reiasa ca a fost incadrat in munca.
 
In situatia in care beneficiarul nu prezinta pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata dovada incadrarii in munca, plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face o data cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada.
 
Documentul se poate depune personal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, fax sau email.
 
In situatia in care documentul transmis in termen, prin modalitatile mentionate mai sus, nu este lizibil, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestuia in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentul transmis ca urmare a acestei solicitari este considerat a fi depus in termen.
 
In situatia in care persoana nu redepune documentul solicitat in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, plata drepturilor prevazute la art. 72 din lege se va face odata cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor pentru luna in care beneficiarul a prezentat dovada lizibila.
 
Conform art. 73 din Legea 76/2002 persoanele prevazute la art. 72 beneficiaza de aceasta suma si in situatia in care, in perioada pentru care au dreptul la indemnizatia de somaj, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, cu norma intreaga, in termen de 30 de zile, la un alt angajator.
 
In concluzie, salariatul trebuie sa depuna dovada incadrarii in munca, pana la data de 15 a fiecarei luni pentru luna expirata, ori faptul ca salariatul a fost in concediu fara plata nu inseamna ca nu este angajat in munca. Dovada incadrarii in munca este contractual individual de munca.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie somajlegea 76/2002beneficiar indemnizatii somaj 2020

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 19 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. In ce conditii se acorda? Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]