Coronavirus. Incidenta fortei majore in executarea contractelor individuale de munca

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Martie 2020
23 Martie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
forta majora coronaviruscodul muncii forta majoraconcediu coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contextul pandemiei cu coronavirus, in cazul unui restaurant care a fost nevoit sa isi inchida activitatea sau in cazul unei fabrici care avea contracte cu Italia, se pot suspenda contractele de munca conform art. 50 din Codul muncii, litera f) forta majora?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 50 lit. f)  din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarelesituatii:
f) forta majora;
 
Forta majora este definita de art. 1351 alin. (1) din Codul civil ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.
Starea de urgenta din contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandireacoronavirusuluiar putea fi incadrata la un eveniment de forta majoraintrucatpoate fi considerata un eveniment extern (nu are legtura cu actiunea, inactiuneaangajatorului sau a salariatului), imprevizibil (cele doua parti angajatorul si salariatul nu au putut sa ilprevada), absolut invincibil si inevitabil (nu poate fi evitat sau invins de angajator si salariat).
Cu toate acestea, nu se poate considera cu caracter general ca pandemia Coronavirus reprezinta forta majora care determina automat suspendarea contractelor individuale de munca, situatiile analizandu-se de la caz la caz tinand cont de particularitatile fiecareia. Trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre pandemie si imposibilitatea de continuare a raporturilor de munca.
 
Spre exemplu, in cazul salariatilor care puteau sa presteze activitate de la domiciliu se poate interpreta ca, contractul individual de munca poate sa continue cata vreme activitatea poate fi prestata de acasa. De asemenea, salariatii cu copii de cel mult 12 ani pot sa solicite zile libere platite cu indemnizatia de 75%, salariatii aflati in carantina pot sa solicite concediu medical pentru carantina etc.
 
Fiecare angajator trebuie sa cunoasca ca, optand pentru suspendarea contractelor individuale de munca pentru forta majora, isi asuma un risc ce decurge din posibilitatea de infirmare de catre instanta de judecata (daca va fi sesizata de salariat) a incidentei fortei majore asupra fiecarui contract individual de munca pe care l-a incheiat.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]