In contextul pandemiei cu coronavirus, in cazul unui restaurant care a fost nevoit sa isi inchida activitatea sau in cazul unei fabrici care avea contracte cu Italia, se pot suspenda contractele de munca conform art. 50 din Codul muncii, litera f) forta majora?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 50 lit. f) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarelesituatii:
f) forta majora;
Forta majora este definita de art. 1351 alin. (1) din Codul civil ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.
Starea de urgenta din contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandireacoronavirusuluiar putea fi incadrata la un eveniment de forta majoraintrucatpoate fi considerata un eveniment extern (nu are legtura cu actiunea, inactiuneaangajatorului sau a salariatului), imprevizibil (cele doua parti angajatorul si salariatul nu au putut sa ilprevada), absolut invincibil si inevitabil (nu poate fi evitat sau invins de angajator si salariat).
Cu toate acestea, nu se poate considera cu caracter general ca pandemia Coronavirus reprezinta forta majora care determina automat suspendarea contractelor individuale de munca, situatiile analizandu-se de la caz la caz tinand cont de particularitatile fiecareia. Trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre pandemie si imposibilitatea de continuare a raporturilor de munca.
Spre exemplu, in cazul salariatilor care puteau sa presteze activitate de la domiciliu se poate interpreta ca, contractul individual de munca poate sa continue cata vreme activitatea poate fi prestata de acasa. De asemenea, salariatii cu copii de cel mult 12 ani pot sa solicite
zile libere platite cu indemnizatia de 75%, salariatii aflati in carantina pot sa solicite concediu medical pentru carantina etc.
Fiecare angajator trebuie sa cunoasca ca, optand pentru suspendarea contractelor individuale de munca pentru forta majora, isi asuma un risc ce decurge din posibilitatea de infirmare de catre instanta de judecata (daca va fi sesizata de salariat) a incidentei fortei majore asupra fiecarui contract individual de munca pe care l-a incheiat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<