In contextul pandemiei cu coronavirus, in cazul unui restaurant care a fost nevoit sa isi inchida activitatea sau in cazul unei fabrici care avea contracte cu Italia, se pot suspenda contractele de munca conform art. 50 din Codul muncii, litera f) forta majora?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 50 lit. f) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarelesituatii:
f) forta majora;
Forta majora este definita de art. 1351 alin. (1) din Codul civil ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil.
Starea de urgenta din contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandireacoronavirusuluiar putea fi incadrata la un eveniment de forta majoraintrucatpoate fi considerata un eveniment extern (nu are legtura cu actiunea, inactiuneaangajatorului sau a salariatului), imprevizibil (cele doua parti angajatorul si salariatul nu au putut sa ilprevada), absolut invincibil si inevitabil (nu poate fi evitat sau invins de angajator si salariat).
Cu toate acestea, nu se poate considera cu caracter general ca pandemia Coronavirus reprezinta forta majora care determina automat suspendarea contractelor individuale de munca, situatiile analizandu-se de la caz la caz tinand cont de particularitatile fiecareia. Trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre pandemie si imposibilitatea de continuare a raporturilor de munca.
Spre exemplu, in cazul salariatilor care puteau sa presteze activitate de la domiciliu se poate interpreta ca, contractul individual de munca poate sa continue cata vreme activitatea poate fi prestata de acasa. De asemenea, salariatii cu copii de cel mult 12 ani pot sa solicite
zile libere platite cu indemnizatia de 75%, salariatii aflati in carantina pot sa solicite concediu medical pentru carantina etc.
Fiecare angajator trebuie sa cunoasca ca, optand pentru suspendarea contractelor individuale de munca pentru forta majora, isi asuma un risc ce decurge din posibilitatea de infirmare de catre instanta de judecata (daca va fi sesizata de salariat) a incidentei fortei majore asupra fiecarui contract individual de munca pe care l-a incheiat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<