Sanctiunea de care vorbim este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%. Aceasta masura este prevazuta in Codul Muncii ca posibila sanctiune pentru o abatere disciplinara (alaturi de avertismentul scris, suspendarea temporara a contractului de munca, retrogradarea din functie si desfacerea desciplinara a contractului individual de munca) si sunt doua comentarii de facut pe marginea ei:
1. Angajatorul este liber sa stabileasca atat cuantumul sanctiunii (procentul cu care se reduce salariul), cat si durata pentru care se aplica, dar numai intre limitele minima si maxima prevazute. Astfel, de exemplu, nu se poate aplica nicicum o reducere mai mare de 10%. Tribunalul Arad a invalidat o decizie de sanctionare disciplinara prin care unei salariate i se redusese salariul cu 25%, instanta apreciind ca „nu exista baza legala pentru o astfel de reducere a salariului“.
2. Aceasta prevedere legala are in vedere doar reducerea salariului ca sanctiune disciplinara, si nu cu caracter de despagubire, pentru a acoperi producerea unui prejudiciu. Sanctiunea se poate aplica, asadar, daca s-a savarsit o abatere disciplinara, chiar nesoldata cu producerea unui prejudiciu. Dar daca fapta salariatului a fost, in acelasi timp, si abatere disciplinara si fapta producatoare de pagube pentru angajator, se va putea angaja, concomitent, atat raspunderea disciplinara (cu aplicarea oricareia dintre sanctiuni), cat si raspunderea patrimoniala (constand in obligarea salariatului de a acoperi prejudiciul produs).
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Atentie, concedierea unui angajat trebuie sa respecte o anumita procedura!
Altfel este nula! Aflati aici cum sa concediati fara probleme!