Foarte multi angajatori aleg sa incheie, in prima instanta, contracte individuale de munca pe durata determinata de 3 luni. In aceasta perioada, un numar de zile este alocat perioadei de proba astfel incat angajatorul sa poata decide daca salariatul angajat recent este intr-adevar capabil sa indeplineasca sarcinile aferente noului loc de munca. Astfel, in cazul unui contract pe durata determinata de 3 luni, in cate zile va consta perioada de proba?
Conform dispozitiilor prevazute la art. 85 din Codul muncii, republicat, salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Prin urmare, daca durata contractului individual de munca este de 3 luni perioada de proba poate fi mai mare de 5 zile lucratoare insa nu poate fi de 15 zile lucratoare. Textul de lege dispune ca pentru un contract de munca cu durata cuprinsa intre 3 si 6 luni, perioada de proba este de 15 zile lucratoare. Prin urmare, pentru ca perioada de proba sa fie de 15 zile lucratoare, contractul individual de munca trebuie sa aiba o durata mai mare de 3 luni.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Potrivit art. 32 din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase. Perioada de proba constituie vechime in munca.
In concluzie, pentru un contract de munca (CIM) pe durata determinata de 3 luni, perioada de proba poate fi mai mare de 5 zile lucratoare si mai mica de 15 zile lucratoare. Facand o medie, daca pentru o durata de 6 luni perioada de proba este de 15 zile, pentru 3 luni ar putea fi o perioada de proba de 7 sau 8 zile lucratoare (media fiind 2,5 zile pe luna, respectiv 7,5 pentru 3 luni).