Informatii UTILE romanilor aflati in strainatate. Ce anunta statul roman

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Ianuarie 2019
14 Ianuarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
munca in strainatatelegea 76/2002prima de insertieocupare forta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Libertatea de circulatie este un drept fundamental al tuturor cetatenilor romani, iar decizia de a-si alege locul unde sa traiasca pentru o anumita perioada, sau chiar permanent, este o optiune a fiecarui cetatean. Decizia de reintoarcere reprezinta o motivatie personala si presupune un efort de adaptare, atat uman cat si social.

Pentru a facilita acest proces va punem la dispozitie informatii privind modul in care statul roman ii sprijina pe cei care vor sa se repatrieze si sa se reintegreze pe piata de munca din Romania, ori care vor sa se intoarca in calitate de investitori sau mici intreprinzatori.

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, prin politicile sale in domeniul ocuparii si mobilitatii fortei de munca aplicate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, ofera o serie de facilitati cetatenilor romani, atat celor care se afla in Romania cat si celor care se intorc in tara, cu scopul de a facilita insertia acestora pe piata autohtona a muncii.

Astfel, Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede masuri concrete, sustinute din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca precum si stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aplica masuri de stimulare a ocuparii:

- medierea muncii - prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. Serviciile de mediere se acorda gratuit pentru persoanele inscrise in baza de date a ANOFM.

- informarea si consilierea profesionala -  prin care se ofera un ansamblu de servicii acordate in mod gratuit persoanelor in cautarea unui loc de munca, care au ca scop furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor;

- formarea profesionala – prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si integrarii pe piata muncii, se ofera gratuit pentru persoanele inregistrate in baza de date a AJOFM. Accesul la programele de formare profesionala se face in urma activitatii de informare si consiliere profesionala sau de mediere.

- evaluarea si recunoasterea competentelor profesionale obtinute in context nonformal si informal – se asigura pentru persoanele care nu detin certificat de competente profesionale, de calificare sau de absolvire pentru anumite competente, ocupatie ori calificare si nu au eventuale restrictii medicale. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiaza, in mod gratuit, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale. Accesul la serviciile gratuite de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale se face in urma activitatii de informare si consiliere profesionala sau de mediere.


Acordarea de prime in vederea angajarii urmatoarelor categorii:

- prima de activare - somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 de lei. Prima de activare stabilita se acorda in doua transe:

•    transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;

•    transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

- prima de insertie - absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.


Prima de insertie stabilita in cuantumul de mai sus se acorda in doua transe, astfel:

•    o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;

•    o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

- prima de mobilitate - (prima de incadrare, prima de instalare si prima de relocare) somerilor inregistrati, inclusiv somerilor de lunga durata, astfel:

1.    prima de incadrare - pot beneficia persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta. Cuantumul se calculeaza la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care isi desfasoara efectiv activitatea la angajator. Prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni.

2.    prima de instalare - pot beneficia persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de instalare se acorda, astfel:
•    12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul/ resedinta;


...citeste continuarea pe ANOFM >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]