Informatii UTILE romanilor aflati in strainatate. Ce anunta statul roman

munca in strainatatelegea 76/2002prima de insertieocupare forta de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Libertatea de circulatie este un drept fundamental al tuturor cetatenilor romani, iar decizia de a-si alege locul unde sa traiasca pentru o anumita perioada, sau chiar permanent, este o optiune a fiecarui cetatean. Decizia de reintoarcere reprezinta o motivatie personala si presupune un efort de adaptare, atat uman cat si social.

Pentru a facilita acest proces va punem la dispozitie informatii privind modul in care statul roman ii sprijina pe cei care vor sa se repatrieze si sa se reintegreze pe piata de munca din Romania, ori care vor sa se intoarca in calitate de investitori sau mici intreprinzatori.

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, prin politicile sale in domeniul ocuparii si mobilitatii fortei de munca aplicate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, ofera o serie de facilitati cetatenilor romani, atat celor care se afla in Romania cat si celor care se intorc in tara, cu scopul de a facilita insertia acestora pe piata autohtona a muncii.

Astfel, Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede masuri concrete, sustinute din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca precum si stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aplica masuri de stimulare a ocuparii:

- medierea muncii - prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu. Serviciile de mediere se acorda gratuit pentru persoanele inscrise in baza de date a ANOFM.

- informarea si consilierea profesionala -  prin care se ofera un ansamblu de servicii acordate in mod gratuit persoanelor in cautarea unui loc de munca, care au ca scop furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor;

- formarea profesionala – prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale in scopul asigurarii mobilitatii si integrarii pe piata muncii, se ofera gratuit pentru persoanele inregistrate in baza de date a AJOFM. Accesul la programele de formare profesionala se face in urma activitatii de informare si consiliere profesionala sau de mediere.

- evaluarea si recunoasterea competentelor profesionale obtinute in context nonformal si informal – se asigura pentru persoanele care nu detin certificat de competente profesionale, de calificare sau de absolvire pentru anumite competente, ocupatie ori calificare si nu au eventuale restrictii medicale. Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiaza, in mod gratuit, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale. Accesul la serviciile gratuite de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite pe alte cai decat cele formale se face in urma activitatii de informare si consiliere profesionala sau de mediere.


Acordarea de prime in vederea angajarii urmatoarelor categorii:

- prima de activare - somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 de lei. Prima de activare stabilita se acorda in doua transe:

•    transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;

•    transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

- prima de insertie - absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.


Prima de insertie stabilita in cuantumul de mai sus se acorda in doua transe, astfel:

•    o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;

•    o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

- prima de mobilitate - (prima de incadrare, prima de instalare si prima de relocare) somerilor inregistrati, inclusiv somerilor de lunga durata, astfel:

1.    prima de incadrare - pot beneficia persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta. Cuantumul se calculeaza la 0,5 lei/ km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care isi desfasoara efectiv activitatea la angajator. Prima de incadrare se acorda pe o perioada de 12 luni.

2.    prima de instalare - pot beneficia persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate situata la o distanta mai mare de 50 km fata de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta si ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta in localitatea respectiva sau in localitatile invecinate acesteia. Prima de instalare se acorda, astfel:
•    12.500 lei pentru persoanele inregistrate ca someri la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si care se incadreaza in munca, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul/ resedinta;


...citeste continuarea pe ANOFM >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca in strainatatelegea 76/2002prima de insertieocupare forta de munca

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Informatii UTILE romanilor aflati in strainatate. Ce anunta statul roman Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]