Indemnizatia de somaj reprezinta o suma acordata lunar persoanelor care si-au pierdut locul de munca din motive neimputabile lor si care indeplinesc anumite conditii prevazute in legislatia muncii in vigoare. Acest ajutor financiar se acorda in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare si veniturile realizate in ultimele luni. Vom discuta in acest articol cum se calculeaza indemnizatia de somaj, care sunt conditiile de acordare si ce acte sunt necesare pentru intocmirea dosarului de somaj!
Acte necesare pentru dosarul de somaj
Actele necesare pentru intocmirea dosarului de somaj si primirea indemnizatiei de somaj sunt urmatoarele:
- Cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj
- Act de identitate (copie si original)
- Acte de studii si calificare (copie si original)
- Certificat de nastere si casatorie (copie si original)
- Declaratie pe propria raspundere ca persoana are sau nu are restrictii medicale pentru prestarea unei munci (original)
- Acte eliberate de organele fiscale din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau cuantumul lunar realizat din activitati autorizate potrivit legii este mai mic decat indicatorul social de referinta
- Carnet de munca (copie si original)
- Adeverinta eliberata de la ultimul angajator ( Anexa 7 la normele legii 76/2002) (original)
- Decizie de incetare contract de munca (copie)
- Cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj, impreuna cu documentele necesare se depun in termen de max 12 luni de la data incetarii raporturilor de munca.
Descarca in format PDF formatul de adeverinta de la ultimul angajator (Anexa 7 la normele legii 76/2002)>>>
Calcul somaj 2024
Calculul indemnizatiei pentru somaj este reglementat prin prevederile art. 39 din Legea somajului nr. 76/2002. Valoarea acesteia este egala cu:
- valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an
- valoarea ISR, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate.
Cotele procentuale sunt diferentiate in functie de stagiul de cotizare, astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Exemplu de calcul:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Pornim de la un scenariu in care o persoana are un stagiu de cotizare de 30 de ani si o baza de calcul egala cu 44.400 lei. In acest caz, valoarea indemnizatiei de somaj se va stabili astfel:
1. Valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in 2024 este de 660 lei.
2. Media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare este 44.400 lei.
Avand in vedere ca salariatul are o vechime de 30 de ani, cota procentuala este de 10% aplicata la media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni stabilita la 44.400 lei.
Astfel, 44.400 x 10% = 4.440 lei
3. Indemnizatia de somaj = ISR (660 lei) + suma obtinuta prin aplicarea cotei de 10% (4.440 lei) , adica 660 +4440= 5.100 lei.
Prin urmare, cuantumul indemnizatiei de somaj in acest exemplu este de 5.100 lei.
Dosarul personal al salariatului - Un ghid util ce contine toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare
Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Comanda ACUM Dosarul personal al salariatului>>>
Conditii de acordare a indemnizatiei de somaj in 2024
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj conform Legii nr. 76/2022, somerii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Realizarea stagiului de cotizare. Persoana trebuie sa fi realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de depunerea cererii de somaj.
- Venituri. Persoana nu trebuie sa realizeze venituri sau, daca realizeaza, acestea trebuie sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
- Conditiile de pensionare. Persoana nu trebuie sa indeplineasca conditiile legale pentru pensionare.
- Inregistrarea la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Somerul trebuie sa fie inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza sa de domiciliu sau resedinta.
IMPORTANT!
Conform prevederilor art 42 din Legea somajului, NU beneficiaza de indemnizatie de somaj urmatoarele categorii de persoane:
- somerii care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
- absolventii care, la data solicitarii dreptului, au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii
- absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii.
Calcul stagiu de cotizare pentru indemnizatia de somaj
Este important de stiut ca, pentru calcularea celor 24 de luni de cotizare NU se iau in considerare urmatoarele perioade:
- suspendarea contractului de munca (cu exceptia incapacitatii temporare de munca- in acest caz plata indemnizatiei este suportata de unitate)
- pensionarea pentru invaliditate pe o durata de pana la 12 luni
- perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate
- perioada dintre data incetarii raporturilor de munca si data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca, daca aceasta perioada nu depaseste 12 luni
- perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj
Calcul stagiu de cotizare pentru contracte cu timp partial
Pentru angajatii care lucreaza cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare se calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat. Acest calcul se face prin insumarea tuturor perioadelor lucrate in baza contractelor cu timp partial.
Exemplu: Daca un angajat lucreaza 4 ore pe zi timp de un an, stagiul sau de cotizare va fi echivalent cu 6 luni de munca cu norma intreaga.
Stagiu de cotizare pentru contracte de munca temporara
In cazul persoanelor angajate cu contract de munca temporara, stagiul de cotizare se stabileste luand in considerare doua aspecte:
- Durata fiecarei misiuni de munca
- Timpul in care persoana este la dispozitia agentului de munca temporara intre misiuni
Astfel, se iau in calcul atat perioadele efective de lucru, cat si perioadele in care angajatul este disponibil pentru noi misiuni, chiar daca nu lucreaza activ.
Stagiu de cotizare pentru persoane cu contracte de munca suspendate
Conform art. 35 din Legea somajului, pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
Pentru urmatoarele categorii de persoane, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de incetarea/suspendarea raporturilor de munca:
- persoane care si-au recapatat capacitatea de munca dupa pensionarea pentru invaliditate
- persoane ale caror raportui de munca au incetat (din motive neimputabile lor) in timpul suspendarii contractului
- persoanele care au obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva pentru reintegrarea in munca, insa nu pot fi reangajate la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii companiei ( sau nu pot fi reintegrate la unitatile care au preluat patrimoniul companiilor desfiintate )
Cat timp se poate lua indemnizatia de somaj
Durata acordarii indemnizatiei de somaj este diferita, in functie de stagiul de cotizare, astfel:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.