Banca Mondiala: Somajul in Romania se mentine la valori stabile

30 Septembrie 2013
30 Septembrie 2013
Angajare si Concediereformare profesionalarata somajuluiangajatoripregatire profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Chiar daca angajarile raman una dintre problemela majore de pe piata muncii autohtone, rata somajului se mentine la un nivel stabil, asa cum a declarat vineri, in cadrul Bucharest Forum,
 Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondiala.

Prezentand rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), acesta a indicat ca Romania are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor romani.

"O problema este faptul ca, in perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu si productivitatea", a mai spus Leyton.

In acelasi studiu se arata ca numarul companiilor din Romania care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult in ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata.

"In sectorul privat, s-a extins dramatic invatamantul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata", a subliniat Leyton.

La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca este nevoie de o schimbare a modului de abordare a politicilor privind piata muncii, dar si de o preocupare sporita pentru imbunatatirea aptitudinilor si competentelor profesionale ale angajatilor.

"Romania se confrunta cu personal slab calificat. (...) A trecut valul de forta de munca calificata in domenii industriale. Acum, exista o mica tendinta de a pleca si a fortei de munca mai putin calificate, care intampina insa dificultati pe piata europeana. Este o reactie negativa a populatiei de acolo, care vede un pericol prin faptul ca romanii necalificati accepta salarii mai mici si conditii de munca mai precare", a mai spus Campeanu.

Ministrul Muncii a precizat ca Romania trebuie sa isi dezvolte sistemul de educatie si formare pe tot parcursul vietii, iar angajatorii trebuie sa se implice si ei mai mult in pregatirea si formarea propriilor angajati.

Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]