In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta, in conformitate cu prevederile art. 197 alin. (1) din Codul muncii.
In situatia in care participarea unui salariat la un curs de formare profesionala initiat de angajator implica deplasarea in alt oras, se pune problema modului in care va fi pontat acesta pe durata formarii.
Daca in zilele lucratoare in care se desfasoara formarea profesionala salariatul este scos integral din activitate, i se suspenda contractul de munca?
Reamintim faptul ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Art.197 alin. (2) din Codul Muncii stabileste faptul ca salariatul beneficiaza, pe toata durata participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, de toate drepturile salariale detinute.
De asemenea, salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Specialistii Portalcodulmuncii.ro atrag atentia asupra faptului ca au fost eliminate prevederile anterioare din Codul Muncii, privind:
– conditia duratei cursurilor de formare;
– conditia ca participarea la acestea sa presupuna scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru ori integrala.
Asadar, Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 acorda posibilitatea negocierii acestor conditii de catre ambele parti, prin eliminarea obligativitatii legale in acest sens.
In concluzie, in conditiile in care formarea profesionala este organizata din initiativa angajatorului, contractul individual de munca al respectivului salariat nu se suspenda, chiar daca presupune scoaterea totala din activitate.
Conform legislatiei muncii, pe durata participarii la cursul de formare profesionala in alta localitate, salariatul respectiv va figura ca fiind in delegatie pentru formare profesionala si va beneficia de toate drepturile salariale.
Sursa: Portalcodulmuncii.ro