Salarizarea a cunoscut nenumarate modificari in ultima vreme, iar pandemia cauzata de Covid-19 duce la masuri fara precedent.
Nu este un secret pentru nimeni ca ultimele luni au adus un val de acte normative noi, cu efecte majore asupra relatiilor de munca, in special asupra salarizarii. Astfel:
- se introduce notiunea de “munca subdeclarata”
- s-a reactivat masura somajului tehnic
- s-au modificat conditiile acordarii concediilor medicale
- a fost majorat salariul minim pe economie (de la 1 ianuarie 2022)
- a fost stabilita valoarea nominala maxima a unui tichet de masa
Aflati
explicatii clare si complete la
webinarul Noutati in salarizare sustinut in data de 19 noiembrie de expertul Luminita Obaciu,
DETALII aici >>>
Aceste noutati legislative au venit si cu sanctiuni noi, cum ar fi amenda de pana la 200.000 de lei prevazuta de OUG nr. 117/2021 in cazul in care salariatii cu CIM cu timp partial depasesc durata timpului de munca stabilita prin contract.
Principalele modificari legislative din ultima perioada, cu impact asupra salarizarii
OUG nr. 111/2021
Somajul tehnic se aplica din nou incepand cu 4 octombrie 2021, pana la 31 decembrie 2021.
Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii pe durata somajului tehnic se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 16/2021.
OUG nr. 110/2021
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant (…) in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara.
Atentie!
Refuzul acordarii indemnizatiei pentru supravegherea copilului se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care angajatorul refuza acordarea zilelor libere, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 lei,
detalii AICI >>>
Ordinul nr. 1.245/902/2021
Incepand cu luna octombrie 2021, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, nu poate depasi cuantumul de 20,09 lei. Valoarea astfel stabilita se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2022.
Acordarea concediilor medicale
Conform Ordinului 1092/2020, certificatele medicale eliberate incepand cu data de 1 octombrie 2020 trebuie sa fie pe modelul nou. Dispare rubrica LUAT IN EVIDENTA de medicul de familie si sunt evidentiate doua coduri noi de indemnizatii (51 si 91). Practic, avem un nou nomenclator de boli infecto-contagioase, utilizat strict pentru certificatele medicale eliberate in cazul in care se impune izolarea.
Vestea buna este ca puteti evita relaxat aceste sanctiuni!
Pe 19 noiembrie, la ora 14.00, aveti ocazia sa va aflati fata in fata, prin intermediul calculatorului, cu un expert de top (dna Luminita Obaciu) si sa obtineti informatii valoroase pe o tema de interes maxim, in cadrul webinarului Noutati in salarizare.
Cu ce probleme majore de salarizare va veti confrunta in urmatoarele luni?
Si ce solutii aveti la dispozitie?
...aflati toate aceste informatii de la expertul nostru, pretul webinarului fiind accesibil oricui,
INSCRIETI-VA acum >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<