SALARIZAREA si avalansa de acte normative emise in ultima perioada. Explicatii clare si complete

salarizare modificarisalarizare 2021modificari legislative salarizare
SALARIZAREA si avalansa de acte normative emise in ultima perioada. Explicatii clare si complete
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salarizarea a cunoscut nenumarate modificari in ultima vreme, iar pandemia cauzata de Covid-19 duce la masuri fara precedent. 
 
Nu este un secret pentru nimeni ca ultimele luni au adus un val de acte normative noi, cu efecte majore asupra relatiilor de munca, in special asupra salarizarii. Astfel:
  • se introduce notiunea de “munca subdeclarata” 
  • s-a reactivat masura somajului tehnic
  • s-au modificat conditiile acordarii concediilor medicale
  • a fost majorat salariul minim pe economie (de la 1 ianuarie 2022) 
  • a fost stabilita valoarea nominala maxima a unui tichet de masa
 
Aflati explicatii clare si complete la webinarul Noutati in salarizare sustinut in data de 19 noiembrie de expertul Luminita Obaciu, DETALII aici >>>
 
Aceste noutati legislative au venit si cu sanctiuni noi, cum ar fi amenda de pana la 200.000 de lei prevazuta de OUG nr. 117/2021 in cazul in care salariatii cu CIM cu timp partial depasesc durata timpului de munca stabilita prin contract. 
 

Principalele modificari legislative din ultima perioada, cu impact asupra salarizarii

 
OUG nr. 111/2021
 
Somajul tehnic se aplica din nou incepand cu 4 octombrie 2021, pana la 31 decembrie 2021. 
Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii pe durata somajului tehnic se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 16/2021.
 
OUG nr. 110/2021
 
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv, precum si pentru parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap cuprinsi intr-o forma de invatamant (…) in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara.
 
Atentie!
 
Refuzul acordarii indemnizatiei pentru supravegherea copilului se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare persoana pentru care angajatorul refuza acordarea zilelor libere, fara a depasi valoarea cumulata de 20.000 lei, detalii AICI >>>
 
Ordinul nr. 1.245/902/2021
 
Incepand cu luna octombrie 2021, valoarea nominala a unui tichet de masa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, nu poate depasi cuantumul de 20,09 lei. Valoarea astfel stabilita se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2022. 
 

Acordarea concediilor medicale

 
Conform Ordinului 1092/2020, certificatele medicale eliberate incepand cu data de 1 octombrie 2020 trebuie sa fie pe modelul nou. Dispare rubrica LUAT IN EVIDENTA de medicul de familie si sunt evidentiate doua coduri noi de indemnizatii (51 si 91). Practic, avem un nou nomenclator de boli infecto-contagioase, utilizat strict pentru certificatele medicale eliberate in cazul in care se impune izolarea.
 
Vestea buna este ca puteti evita relaxat aceste sanctiuni!
 
Pe 19 noiembrie, la ora 14.00, aveti ocazia sa va aflati fata in fata, prin intermediul calculatorului, cu un expert de top (dna Luminita Obaciu) si sa obtineti informatii valoroase pe o tema de interes maxim, in cadrul webinarului Noutati in salarizare. 
 
Cu ce probleme majore de salarizare va veti confrunta in urmatoarele luni? 
Si ce solutii aveti la dispozitie? 
 
...aflati toate aceste informatii de la expertul nostru, pretul webinarului fiind accesibil oricui, INSCRIETI-VA acum >>>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizare modificarisalarizare 2021modificari legislative salarizare

Data aparitiei: 03 Noiembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SALARIZAREA si avalansa de acte normative emise in ultima perioada. Explicatii clare si complete Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]