Este legala acordarea sporului de fidelitate? Ce trebuie sa stie angajatorii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Iulie 2017
10 Iulie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
spor de fidelitatespor de vechime 2017acordare spor fidelitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca potrivit art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Potrivit art. 17 din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (CIM) impune incheierea unui act aditional la contract.

Actul aditional trebuie executat intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege...citeste mai multe aici >>>

"In CCM incheiat la nivel de unitate se specifica faptul ca se acorda spor de fidelitate pentru salariatii care au vechime neintrerupta mai mare de 25 de ani la aceasta unitate, cu exceptia salariatilor care au cumul de functii (la angajatori diferiti). Este legala aceasta clauza din CCM?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.

Sporul de fidelitate nu este un drept prevazut de lege. Drept urmare, conditiile in care se acorda acest spor nu sunt prevazute de lege ci de contractul colectiv de munca. De aceea angajatorul stabileste impreuna cu sindicatul conditiile in care se acorda sporul.

In acest context, nu ar exista niciun motiv de nelegalitate daca clauza stabileste ca doar cei care au prestat activitate exclusiv pentru angajator vor primi spor de fidelitate.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]