Intrebare: Intentionam sa angajam cateva persoane. Acestia vor fi trimisi in alta tara, la o alta companie in cadrul aceluiasi grup international din care facem si noi parte, in vederea preluarii unei noi tehnologii. Angajatorul se obliga sa suporte toate cheltuielile inclusiv plata diurnelor. Este indreptatit angajatorul sa intocmeasca un act aditional la CIM, prin care sa oblige angajatul:
1) la restituirea tuturor cletuielilor in cazul in care acesta are initiativa incetarii CIM cu Societatea intr-un termen stipulat in act;
2) sa interzica initiativa angajatului de incetare CIM intr-un termen stipulat in acest act?
Raspuns: Potrivit art. 196 alin. (1) din Codul muncii, republicat, participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
Art. 197 alin. (1) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute, iar conform alin. (3), pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum şi orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei de a nu avea initiativa incetarii contractului individual de munca determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Obligatia revine şi salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum şi in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca şi alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.
Asadar, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
In cazul formarii profesionale, salariatul nu este trimis de angajator sa exercite temporar in afara locului sau de munca lucrari sau sarcini corepunzatoare atributiilor de serviciu ci este trimis sa fie format profesional.
In consecinta, in perioada in care salariatul beneficiaza de formare profesionala nu reprezinta o perioada de delegare astfel incat nu sunt aplicabile dispozitiile referitoare la delegare. Ori daca angajatorul intentioneaza sa oblige salariatul la plata cheltuielilor ocazionate de deplasarea in strainatate o poate face numai prin act aditional la CIM cu clauza de formare profesionala.