Va reamintim ca Legea nr. 319/2006 prevede la art. 8 alin. (3) ca lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin lege, iar la alin.(6) se prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
Articolul 20 din Normele metodologice, aprobate prin HG nr.1425/2006 prevede la alin. (2) ca angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga, iar la alin.(3) ca ”Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.”
Din aceste prevederi legale rezulta ca lucratorul desemnat pentru activitati SSM trebuie sa fie incadrat cu norma intreaga si sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca - atributiile trebuind sa se regaseasca in fisa postului.
Iata un MODEL de decizie pentru desemnarea lucratorului responsabil de securitate si sanatate in munca:
"DECIZIE Nr. ________/___________
pentru desemnarea lucratorului/lucratorilor responsabil(i) cu organizarea activitatilor de prevenire si protectie in domeniul SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Avand in vedere:
– art. 8, alin. (1) din Legea nr. 319/2006 securitatii si sanatatii in munca cu modificarile si completarile ulterioare;
– art. 20, alin. (1), (2) si (3) din Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1.425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare;
– art. 21 din Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1. 425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In temeiul:
- Actului constitutiv/Statutului Societatii ..........................................
Domnul/Doamna ..............., in calitate de ............ al Societatii ..........., emite urmatoarea
Decizie:
Art. 1. – Avand in vedere faptul ca societatea ............................... SRL are un numar de cel putin 50 de salariati, incepand cu data de …………., dl/dna …………………… se nominalizeaza ca lucrator desemnat cu organizarea activitatilor de prevenire si protectie in domeniul SSM la nivelul societatii.
Sau
Art. 1. – Avand in vedere faptul ca societatea ............................... SRL are un numar de cel putin 50 de salariati, incepand cu data de …………., se nominalizeaza ca lucratori desemnati cu organizarea activitatilor de prevenire si protectie in domeniul SSM la nivelul societatii, urmatoarele persoane:
a) dl/dna ……………………
b) ..........................................
Art. 2. – Cu aceeasi data, contractul individual de munca si fisa postului ale persoanei/persoanelor prevazute la art. 1 se modifica in mod corespunzator.
Art. 3. – Persoanele desemnate indeplinesc conditiile de pregatire profesionala prevazute in Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1.425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. – Compartimentul de Resurse Umane si persoana/persoanele nominalizata/nominalizate vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
Directorul General (Administrator, Director, Manager etc.)
___________________________
Luat la cunostinta:
Salariat: ...................................., Data: ................................, Semnatura: ......................"
...mai multe modele de decizii, acte aditionale, acorduri CIM gasiti in lucrarea Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege, vezi AICI >>>