Va reamintim ca la locul de munca angajatorul poate face calificare sau alte forme de pregatire pentru salariati.
Referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
Cursuri de calificare pentru salariati - CONDITII
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
Autorizarea se face in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003.
Scopul acestui proces de autorizare este acela de a asigura un anumit nivel de calitate a procesului de calificare a salariatilor.
Insa, in practica, putini angajatori parcurg procesul de autorizare si astfel nu pot organiza programe de calificare la locul de munca.
Daca insa nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, specializare etc), finalizata cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (art. 21 alin. (3) din OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).
Astfel, la art. 13 din OG 129/2000 se prevede ca formarea profesionala a adultilor se realizeaza prin programe de formare profesionala ce cuprind totalitatea activitatilor de pregatire teoretica si/sau practica in vederea realizarii obiectivelor de formare de competente pentru un anumit domeniu, iar la art. 21 alin. (3) se prevede ca angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective.
Calificarea la locul de munca - explicatiile specialistilor
Iataun studiu de caz relevant prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Cum apreciati situatia urmatoare: incadrarea unui angajat pe un post, pe baza experientei anterioare, dar fara diploma de studii specifice? De exemplu: un inginer de calitate, dar care nu are studii de profil; sau un operator MUCN fara diploma. Este acceptata formarea la locul de munca, cu o validare interna pe post?"
Raspunsul specialistilor:
La art. 7 alin. (2) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se prevad urmatoarele: ”Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.”
Avand in vedere aceasta prevedere legala, in opinia noastra, cand angajatorul angajeaza persoane care nu au calificarea corespunzatoare pentru o anumita ocupatie/functie isi asuma riscul de a nu putea dovedi legalitatea si corectitudinea completarii REGES, deoarece documentele de studii/calificare reprezinta documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
De asemenea, in opinia noastra, lipsa unui document de studii/calificare este fi relevanta in cazul unui eveniment/accident de munca.
In HG 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se prevede la art. 122, referitor la cercetarea evenimentelor/accidentelor de munca ca la dosarul de cercetare, pentru a se determina caracterul accidentului, cuprinde si o ”copie a diplomei, adeverintei sau certificatului de calificare a victimei”.
Astfel, existenta unui document care sa ateste studiile/calificarea este un element care se ia in considerare pentru analiza imprejurarilor in care s-a produs un accident de munca si a responsabilitatilor ce revin partilor implicate.

Kit documente SSM TOP 10 instructiuni proprii si fise de evaluare a riscurilor SSM

Concedierea perfect legala

Legis Plus Legislatia Muncii
In acest context, angajarea unui salariat fara calificarea corespunzatoare, doar pe baza experientei anterioare este riscanta tocmai din motivul ca nu exista un document care sa ateste competentele pe care le are respectivul salariat.
Insa acest aspect ar putea fi rezolvat, intrucat exista posibilitatea valorificarii experientei in munca prin certificarea competentelor salariatului la un Centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale. Aceste centre testeaza persoanele si emit certificat de competente/de calificare corespunzator nivelului de cunostinte si abilitati practice si teoretice ale persoanelor examinate. Astfel, chiar daca salariatii nu au avut initial, la angajare, un certificat de calificare sau de competente, acesta poate fi obtinut prin evaluare si certificare a competentelor profesionale.
Programe de formare profesionala la locul de munca
Din aceste prevederi, rezulta ca si angajatorii trebuie sa organizeze formarea sub forma unui program de formare profesionala, care trebuie sa contina urmatoarele elemente (art. 17 din OG 129/2000):
A aparut cea mai utila lucrare din ultimii 20 de ani, destinata managerilor de resurse umane! Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor
47 Teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea, detalii AICI >>>
a) obiectivele programului de formare profesionala exprimate in competentele profesionale ce urmeaza sa fie dobandite de fiecare persoana care urmeaza programul;
b) durata de pregatire pentru realizarea obiectivelor propuse;
c) numarul minim si maxim de participanti pentru un ciclu sau o serie de pregatire;
d) calificarea persoanelor cu atributii de instruire teoretica si practica, denumite in continuare formatori;
e) programa de pregatire;
f) mijloacele si metodele prin care se asigura transmiterea si asimilarea cunostintelor si formarea deprinderilor practice necesare ocupatiei respective;
g) dotarile, echipamentele si materialele necesare formarii;
h) procedura de evaluare in conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesionala.
Referitor la certificatele de absolvire eliberate de angajator, Normele metodologice de aplicare a OG 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 522/2003, cu modificari ulterioare, prevede ca acestea trebuie sa contina urmatoarele elemente (art. 2^1):
a) datele de identificare ale angajatorului care a asigurat formarea;
b) numele si prenumele salariatului;
c) denumirea ocupatiei pentru care a fost organizat programul de formare profesionala;
d) numarul de ore si perioada de desfasurare a programului de formare de care a beneficiat salariatul;
e) competentele dobandite prin programul de formare profesionala.
La alin. (3) de la art. 2^1 din Normele metodologice se mai prevede ca angajatorii transmit trimestrial secretariatului tehnic al comisiei de autorizare in a carui raza teritoriala isi au sediul social date cu privire la angajatii care au beneficiat de formare profesionala. Modelul informarii este prevazut in Anexa nr. 7 la Normele metodologice.
Astfel, in opinia noastra, pentru ca actiunile realizate in cadrul societatii sa fie considerate formare profesionala, ar trebui sa le transpuneti in programe de formare profesionala care sa contina, cel putin intr-o forma simplificata, elementele mentionate mai sus.
Un alt mod prin care salariatul poate fi calificat este contractarea de catre angajator a unui furnizor de formare profesionala de pe piata care sa realizeze formarea profesionala a salariatilor si sa elibereze certificatele de calificare necesare.
Referitor la postul de inginer calitate, in Clasificarea ocupatiilor din Romania nu am regasit aceasta ocupatie si nici nu ne dam seama despre ce profil ar fi vorba, dar in opinia noastra, persoana care ocupa o functie de inginer, in primul rand trebuie sa aiba diploma de licenta intr-un domeniu al ingineriei, altfel nu poate fi inginer, deoarece aceasta este o calificare care se obtine in sistemul de invatamant superior. Referitor la profil, acesta este stabilit de angajator in functie de domeniul sau de activitate si de responsabilitatile profesionale pe care le stabileste pentru salariat prin fisa postului.
In ceea ce priveste ocupatia de operator MUCN (presupunem ca este vorba de masini unelte cu comanda numerica), aceasta are cod COR 722323 regasindu-se la Grupa majora 7 Muncitori calificati si asimilati, categorie care trebuie sa detina si sa aplice cunostinte si competente specifice domeniului in care isi desfasoara activitatea.
Fiind vorba de categoria muncitori calificati, in opinia noastra, salariatii trebuie sa detina calificare pentru operare masini cu comanda numerica.
Un raspuns oferit in februarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.