Semne bune la final de 2014. Somajul scade. Cetatenii sa aiba incredere

managementul resurselor umanemanagement hrmanagement resurse umane
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stim deja ca lucrurile vor merge mai bine in 2015, mult mai bine decat au mers in 2014, pentru din ce in ce mai multi romani.

Intr-o tara in care tinerii fug pe capete in tari europene sau mai departe, in tara in care pensiile sunt mai mici decat si-ar fi imaginat beneficiarii ca vor primi, numai optimismul ne mai poate scapa. Este, in continuare, inceputul pentru orice dorim sa cladim in aceasta tara.

Fara optimism, incredere si determinare, nimic nu se face, in niciun aspect al vietii noastre.

La final de 2014, vestile au fost destul de bune in ceea ce priveste rata somajului. A fost de 6,4%, in scadere cu 0,1 pouncte procenturale fata de noiembrie si cu 0,6 puncte procentuale comparativ cu decembrie 2013, asa cum arata INS.

Stiu, o sa spuneti ca este o crestere mica, foarte mica. Si este total adevarat. Este o crestere mai mica decat ne-am dori noi. Dar este o crestere.

Si daca ne vom gandi si la schemele de stat care vor aduce si ele noi locuri de munca, in special pentru tineri, deja lucrurile arata si mai bine. Nu cu mult, dar mai bine. Si asta conteaza intotdeauna, sa poti sa vezi partea plina a paharului, sa ai incredere ca viitorul va arata si mai bine.

Pana cand nu va mai exista somaj in Romania, sa avem incredere ca mergem in directia cea mai buna. Si cei care au locuri de munca, sa isi dea toata silinta sa obtina rezultate exceptionale, progres profesional, sanse solide pentru o cariera, nu un simplu job.

Daca tot avem locuri de munca, sa facem din ele profesii de viitor. Sa fim profesionistii de care Romania are nevoie pentru ca economia sa fie repusa in miscare cu toata forta. Sa fim profesionistii care vor aduce solutii pentru angajatori, pentru angajati, pentru freelanceri si pentru someri. Sa contribuim, cat se poate de mult, la modul in care vrem ca Romania sa arate peste 1 an, peste 10 ani, peste 50 de ani.

Poate este greu sa credem si sa acceptam, sa internalizam aceasta idee, dar trebuie: noi suntem cei care determinam cum va arata Romania anului 2015. Determinam viitorul prin actiunile pe care le intreprindem chiar acum, in aceasta clipa, prin deciziile noastre, prin mentalitatea noastra.

Sa avem succes si o saptamana spornica!

Maria Nicutar


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
managementul resurselor umanemanagement hrmanagement resurse umane

Data aparitiei: 02 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Semne bune la final de 2014. Somajul scade. Cetatenii sa aiba incredere Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]