Guvernul a aprobat o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.219/2015 privind economia sociala, cu scopul de a crea un mediu favorabil de dezvoltare a acestui sector, avand in vedere ca intreprinderile sociale ofera un raspuns adaptat unor probleme sociale complexe. Aceste intreprinderi creeaza locuri de munca si oportunitati de angajare pentru tinerii aflati in situatii de risc, pentru femei si persoane cu dizabilitati, oferindu-le instruire profesionala teoretica si practica, pregatire pentru locul de munca si mentoratul necesar pentru a intra pe piata muncii si pentru a avea o cariera pe termen lung.
Actul normativ aprobat de Guvern prevede dezvoltarea acestui sector prin imbunatatirea ecosistemului de functionare, reglementarea cadrului strategic de dezvoltare, crearea de facilitati fiscale si non-fiscale si prin promovarea ca al treilea sector intre public si privat cu o dinamica relativ proprie.
Una dintre modificari da posibilitatea adaptarii domeniului economiei sociale la toate categoriile de entitati care se pot atesta ca intreprindere sociala, prin includerea in definirea acestui sector a termenului ”incluziune sociala” si prin completarea prevederii privind distribuirea limitata a profitului sau “excedentului” catre asociati sau membri.
Ordonanta adoptata de Executiv clarifica si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca intreprinderea sociala atestata si modifica conditiile de acordare a atestatului de intreprindere sociala.
Astfel, a fost eliminat cumulul privind procentul de 30% din personalul angajat apartinand grupului vulnerabil si din timpul efectiv lucrat al tuturor angajatilor, in sensul criteriului alternativ: 30% din numarul personalului angajat sau membrilor cooperatori, apartinand grupului vulnerabil, sau timpul de lucru cumulat al acestor angajati sa reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor.
Conditiile de acordare a atestatului de intreprindere sociala au fost modificate pentru stimularea de noi intreprinderi sociale si pentru sustenabilitatea celor existente, fiind diminuat procentul alocat rezervei statutare sau realizarii scopului social de la minimum 90% la minimum 70% din profitul/excedentul realizat.
In vederea sustinerii activitatii intreprinderilor sociale s-a decis dezvoltarea si diversificarea surselor de finantare prin:
- facilitati din partea autoritatilor locale;
- modificarea si completarea legii prin includerea intreprinderilor sociale, alaturi de intreprinderile sociale de insertie, ca beneficiari ai prevederilor Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru angajarea tinerilor cu risc de marginalizare sociala, beneficiind de facilitatile prevazute de lege pentru aceasta categorie de angajatori ;
- introducerea posibilitatii ca intreprinderile sociale sa beneficieze de subventiile in cuantum de 2.250 de lei acordate pentru incadrarea in munca pe durata nedeterminata, a absolventilor, inclusiv din randul persoanelor cu handicap, ori a somerilor in varsta de peste 45 de ani, somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, a celor de lunga durata sau tineri NEET;
- subventionarea cheltuielilor cu formare profesionala pentru angajatii care apartin grupului vulnerabil, in procent de 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala, din bugetul asigurarilor pentru somaj;
Totodata, pentru incurajarea dezvoltarii activitatii intreprinderilor sociale, au fost extinse facilitatile si oportunitatile de finantare pentru toate aceste entitati, prin includerea surselor de finantare publice si/sau private, nationale ori internationale, informeaza
Ministerul Muncii.
Actul normativ prevede si actualizarea rolului economiei sociale in: dezvoltarea comunitatilor locale, crearea de locuri de munca, dezvoltarea incluziunii si coeziunii sociale, tranzitia catre economia circulara si inovarea sociala, implicarea persoanelor din grupul vulnerabil in activitati cu caracter social si/sau activitati economice, accesul persoanelor din grupul vulnerabil la resursele si serviciile comunitatii.
Din datele inregistrate in Registrul unic de evidenta a intreprinderilor sociale (RUIES), administrat de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, reiese ca in perioada 2016-2021 au fost eliberate 2.485 atestate de intreprindere sociala si 136 marci de intreprindere sociala de insertie.
Imbunatatirea legislatiei privind economia sociala este una dintre reformele prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei pe care Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale trebuie sa o finalizeze pana la sfarsitul trimestrului al II al anului 2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<