Masuri privind imbatranirea activa. Romania are de invatat!

03 Iulie 2013
03 Iulie 2013
Resurse Umaneimbatranirea activacomisia europeanainovareasistenta sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Nu toate lectiile ar trebui invatate pe propria piele, iar modelul european ar putea fi aplicat in multe privinte, avand grija insa la aplicarea (din nou!) a unei forme fara fond.

32 de orase si de regiuni din intreaga Europa au fost recompensate pentru gasirea unor modalitati noi de a ajuta persoanele in varsta.

Orasele si regiunile castigatoare au pus in aplicare solutii tehnologice, sociale sau organizationale inovatoare pentru a mari eficienta sistemelor de asistenta medicala si sociala si au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru agenda digitala. Castigatorii provin din Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda si Marea Britanie. 13 situri de referinta au primit cate trei stele, 12 au primit cate doua stele si 7 situri au primit cate o stea (a se vedea anexa si catalogul pentru detalii complete).

Neelie Kroes a declarat: "Fiecare dintre noi isi doreste sa fie independent pe masura ce imbatraneste si toti cetatenii europeni ar trebui sa aiba sanse egale in acest sens. Recompensand cele mai bune idei le putem disemina si suntem astfel in masura sa le oferim persoanelor in varsta aceasta oportunitate".

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, a declarat: "Sunt incantat de faptul ca persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri sa fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei si de cunostinte. Este important ca asemenea situatii, in care sunt folosite deja inovatii pentru a-i ajuta pe cetatenii varstnici sa duca o viata sanatoasa si activa, sa constituie o sursa de inspiratie pentru noi toti. Urmatorul pas consta in utilizarea la scara larga a unor asemenea solutii."    

Parteneriatul de inovare al Comisiei privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate cuprinde sase categorii de inovare: aderenta la tratament, prevenirea cazaturilor, fragilitatea si malnutritia, asistenta integrata, autonomia si mediile adaptate persoanelor varstnice. Cateva exemple de bune practici:

    Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informatii privind sanatatea pentru toti cei 8,5 milioane de locuitori ai sai, a optimizat coordonarea structurilor de asistenta medicala si sociala si a sporit bunastarea sociala a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu varsta de peste 65 de ani.

Scotia a pus in aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, in contextul initiativelor privind ingrijirile anticipate, pentru a-si putea atinge pana in 2020 obiectivul ca toti cetatenii sai sa poata trai mai mult si mai sanatos, la domiciliu sau intr-o institutie de profil. Au rezultat mai putine internari in spital, scurtarea duratei spitalizarilor si economii nete de 190 GBP per pacient.

    Regiunea basca din Spania utilizeaza 14 proiecte TIC pentru a pune in aplicare strategia sa pentru persoanele care sufera de boli cronice. Pana in prezent, s-au inregistrat o reducere cu 38 % a spitalizarilor cazurilor complexe si o reducere cu 26 % a numarului urgentelor.

    Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijina partile interesate, care au o abordare holistica, in vederea implementarii practicilor inovatoare. S-au inregistrat rezultate pozitive in domeniul imbatranirii cognitive, al dementei si al deteriorarii vederii, fiind evaluati de specialisti 1 350 de pacienti pe an si creandu-se peste 100 de locuri de munca.

Context

In decembrie 2011, Comisia Europeana a lansat primul sau Parteneriat pentru inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, avand ca obiectiv principal cresterea cu doi ani a duratei medii de viata in conditii bune de sanatate in Europa pana in 2020. Planul strategic de implementare a parteneriatului (PSI) stabileste trei linii de activitate: grupurile de referinta, siturile de referinta si o piata digitala pentru idei inovative.

Siturile de referinta sunt coalitii ale unor regiuni, orase, spitale sau institutii de ingrijire integrate care urmaresc sa ofere exemple concrete de servicii inovatoare cu valoare adaugata dovedita pentru cetateni si pentru sistemele de sanatate din regiunile UE. Unele dintre ele au contribuit la cresterea economica si la crearea de locuri de munca in zonele lor si multe dintre ele au extins elemente din cele mai bune practici ale lor de la nivel local la nivel regional sau national.

A fost lansata o piata digitala pentru idei inovatoare, cu scopul de a implica mai multe parti interesate in procesul de inovare privind imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, de a contribui la diseminarea si la schimbul de informatii privind rezultatele, ideile si initiativele, precum si de a facilita cooperarea in cadrul grupurilor de actiune si intre acestea. Au fost create conexiuni la nivel international cu Initiativa OCDE privind economia de argint si cu OMS (cooperare in mai multe domenii legate de imbatranirea populatiei si in special in cadrul grupului de actiune privind orasele si mediile adaptate persoanelor in varsta).

Sursa informatii privind imbatranirea activa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]