CE recomanda statelor membre sa aplice conventia OIM privind personalul casnic

22 Martie 2013
22 Martie 2013
Angajare si Concedierecomisia europeanapersonalul casnicgarantii tineri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Comisia Europeana indeamna statele membre sa ratifice Conventia din 2011 a Organizatiei Internationale a Muncii privind munca decenta pentru personalul casnic (conventia nr. 189). Prin ratificarea conventiei OIM, tarile se angajeaza sa asigure conditii echitabile si decente pentru lucratorii casnici, protejand drepturile lor fundamentale legate de munca, prevenind abuzurile si violenta si instituind garantii pentru tinerii care lucreaza ca personal casnic.

Statele care ratifica conventia trebuie sa ia masuri pentru a garanta conditii de munca echitabile si decente si pentru a preveni abuzurile, violenta si munca copiilor in sectorul serviciilor casnice. Ele trebuie sa asigure egalitatea de tratament intre personalul casnic si ceilalti lucratori in ceea ce priveste compensatiile si prestatiile, de exemplu in ceea ce priveste maternitatea. De asemenea, conventia introduce obligatia de a informa lucratorii cu privire la conditiile si detaliile referitoare la incadrarea lor.

Alte clauze garanteaza ca lucratorii sunt protejati impotriva discriminarilor, au conditii de trai decente si au un acces usor la mecanisme de tratare a plangerilor. De asemenea, conventia include dispozitii referitoare la recrutarea lucratorilor straini.

Cu toate ca unele aspecte sunt deja acoperite legislatia UE sau chiar mai bine acoperite, Conventia este mai precisa decat legislatia UE in ceea ce priveste acoperirea personalului casnic de catre legislatie, precum si alte aspecte specifice referitoare la serviciile casnice.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]