Salariul minim pe economie va creste semnificativ in 2014, in Romania, insa va ramane redus fata de nivelul salariului minim din alte tari din regiune, asa cum se arata intr-un raport al FMI, publicat marti.
Astfel, ne putem astepta la o crestere a salariului minim de la 800 de lei (cca 180 de euro), cat a fost in 2013, la 900 de lei. Cresterea este planificata sa se concretizeze in doua trepte: pana la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces deja derulat si pana la 900 de lei, de la 1 iulie 2014, conform Agerpres.
Salariul minim din Romania este al doilea cel mai redus din regiune, dupa cel din Bulgaria (158 de euro), cu cca 50% mai mic decat in alte state emergente ale UE, precum: Croatia, Polonia si Slovacia.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, in Romania este cu cca 40 de procente mai redus decat in cele Croatia, Polonia si Slovacia.
Pana in prezent, cresterile salariului minim au avut impact limitat in ceea ce priveste competivitatea si salariile acordate la nivel national, anunta Agerpres. Cu toate ca a existat o majorare cu 10 procente a salariului minim in 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu doar 3,3%.
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Important de mentionat este ca o crestere aprupta a salariului minim ar putea pune in pericol optiunile de angajare pentru cei slab pregatiti, pentru cei ce detin contract de munca pe termen scurt si pentru lucratorii tineri.
Conform documentului FMI, se estimeaza ca impactul majorarii salariului minim asupra fiscalitatii va fi mixt.
Pe de o parte, majorarea salariului minim ar putea duce la o pondere mai mare a contributiilor la asigurarile sociale. In acelasi timp, fondul de salarii din sectorul public este preconizat sa creasca cu 100 de milioane de lei. Nivelul de profitabilitate al firmelor din sectorul privat ar putea cunoaste un impact negativ, cu implicatii in colectarea impozitului pe profit.
sursa: Agerpres