Documentele semnate electronic au aceeasi valoare juridica precum cele parafate pe hartie?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Mai 2021
26 Mai 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
semnatura electronica valoare juridicaacte parafate hartieRegulamentul EIDAS
Documentele semnate electronic au aceeasi valoare juridica precum cele parafate pe hartie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Discutiile privind validitatea semnaturii electronice la incheierea sau modificarea mai multor tipuri de acte se prelungesc chiar si dupa OUG 36/2021 (gasiti si AICI un material cu 10 raspunsuri despre semnatura electronica).
 
In cadrul unei conferinte de specialitate, s-a discutat astfel inclusiv in ce masura documentele in format electronic pot fi semnate electronic si au aceeasi valoare juridica similar celor parafate pe hartie. 
 
"Practic, orice se intampla in momentul de fata, pe hartie, cu pixul, poate fi transpus 1 la 1 in mediul electronic, astfel incat sa existe atat opozabiltate, cat si siguranta faptului ca esti protejat din punct de vedere al recunoasterii. Exista, evident, si la nivel national o serie de reglementari, cu privire la modul in care poate fi utilizata semnatura electronica calificata in interactiunea industriilor si, pe de alta parte, a industriilor cu institutiile publice. Avem doua ordonante de urgenta foarte relevante - Ordonanta 38, cu privire la faptul ca autoritatile si institutiile publice au obligatia primirii inscrisurilor semnate cu semnatura electronica, si Ordonanta 140 privind utilizarea semnaturii calificate pe documentatiile elaborate ca alternativa la transmiterea in format fizic, cu vestita stampila sau parafa profesionala plus semnatura olograf. Documentele in format electronic pot fi semnate electronic, avand aceeasi valoare juridica precum documentele semnate pe hartie. Pot fi arhivate electronic, in conditiile legii, si pastrate pe intreaga perioada de valabilitate", a explicat Aurel Meirosu, business development manager Electronic Signature la certSIGN, citat de Agerpres. 
 
Totodata, acesta a amintit ca, in baza Regulamentului EIDAS, semnatura electronica de tip calificata este singura care are echivalentul unei semnaturi olograf.
 
"Suntem parte, cel putin in zona semnaturii electronice, dintr-o serie de grupuri de lucru la nivelul Comisiei Europene in care am contribuit si contribuim din plin la zona de standardizare si chiar de reglementare. Din acest punct de vedere, cunoastem foarte bine ce trebuie sa facem si cam care este directia. Avem o prezenta in aproximativ 20 de tari, in care furnizam sub diverse forme si in diverse proiecte identitate digitala.

Avem propriul nostru departament de Research & Development, care ne permite sa venim tot timpul cu inovatii noi si adaptari ale solutiilor noastre pentru a tine pasul cu tehnologia si cu schimbarea. Serviciile de incredere reglementate prin Regulamentul EIDAS sunt cel mai important aspect. Un aspect important pe care Regulamentul EIDAS, cel putin in zona de semnatura electronica il aduce, este faptul ca semnatura calificata electronica este recunoscuta si opozabila in absolut toate statele membre ale Uniunii Europene. La fel de important este faptul ca acest instrument este foarte bine standardizat si reglementat de o industrie cumva matura", a explicat Aurel Meirosu, potrivit aceleiasi surse. 
 
Asociatia Romana pentru Smart City (ARSC) a organizat, marti, conferinta internationala online privind inovarea si digitalizarea in constructii - Innoconstruct 2021
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]