Pana in 2022, Planul Juncker isi va continua efectele stimulatoare, urmand sa genereze o crestere a PIB-ului UE cu 1,8% si sa adauge 1,7 milioane de locuri de munca. Acestea sunt cele mai recente calcule efectuate de Centrul Comun de Cercetare (JRC) si de Departamentul de economie al Grupului BEI, pe baza acordurilor de finantare aprobate pana la sfarsitul lunii 2019.
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat: „Am realizat ce ne-am propus: sa readucem Europa la o crestere solida si sa stimulam crearea de locuri de munca. Pana in 2022, Planul Juncker isi va continua efectele stimulatoare, urmand sa genereze un plus de 1,7 milioane de locuri de munca si o crestere a PIB-ului UE cu 1,8 %. Nu am spus niciodata ca planul ar fi un panaceu. Insa in clipa in care avem mai mult de un milion de intreprinderi mici care beneficiaza de o finantare care inainte nu le era disponibila, chiar avem de ce sa fim mandri.
Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, a declarat: Am strabatut o cale lunga de la primele proiecte din 2015! Acum economia europeana se afla pe drumul cel bun si planul de investitii va avea un impact de durata. Proiectele finantate pana in prezent aduc beneficii unui numar de peste un milion de intreprinderi mici si contribuie la tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon, circulara si sustenabila. Afirm cu mandrie ca ne-am realizat principala prioritate: mobilizarea de fonduri private pentru binele public.”
Presedintele Bancii Europene de Investitii, Werner Hoyer, a declarat: Acum cinci ani, cand am adus prima data in discutie aceasta initiativa, ne-am lovit de scepticismul multora. E greu de crezut ca un instrument financiar poate crea milioane de locuri de munca sau ca poate sprijini un milion de intreprinderi. Insa calculele recente arata ca am facut bine sa ne continuam demersul. Planul Juncker a avut un impact major asupra mediului economic si asupra vietii de zi cu zi din intreaga Europa: a sprijinit proiectele de mediu si climatice, inovarea si o societate mai echitabila si va continua sa faca acest lucru chiar si atunci cand eu si Jean-Claude vom fi demult la pensie.”
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Efectul pe termen lung
Pe langa impactul direct al Planului Juncker asupra cresterii PIB-ului si a ocuparii fortei de munca, trebuie mentionat si impactul macroeconomic pe termen lung asupra UE. Privind catre anul 2037, operatiunile din cadrul Planului Juncker vor fi creat inca 1 milion de locuri de munca si vor fi crescut PIB-ul UE cu 1,2 %. Imbunatatirea conectivitatii si cresterea productivitatii ca urmare a proiectelor sprijinite de Planul Juncker contribuie la stimularea competitivitatii si a cresterii economice europene pe termen mai lung.
Stimularea investitiilor si sprijinirea IMM-urilor
Incepand din octombrie 2019, Planul Juncker va mobiliza in UE investitii suplimentare de 439,4 miliarde EUR. Numarul startupurilor si al intreprinderilor mici care pot beneficia in prezent de un acces mai bun la finantare a depasit un milion.
Aproximativ 70 % din investitiile mobilizate preconizate provin din resurse private, ceea ce inseamna ca Planul Juncker si-a indeplinit si obiectivul de a mobiliza investitiile private.
Cine a primit finantare?
Gratie Planului Juncker, BEI si Fondul european de investitii (FEI), filiala sa insarcinata cu finantarea intreprinderilor mici, au aprobat finantarea pentru aproape 1200 de operatiuni si sunt pe cale sa acorde finantare de risc unui numar de peste un milion de IMM-uri si startupuri din diverse sectoare si din toate cele 28 de tari ale UE.
...citeste mai multe pe europa.eu >>>