Ponderea intreprinderilor inovatoare in total intreprinderi a scazut, in perioada 2018-2020 fata de perioada 2016-2018, cu 3,9 puncte procentuale. In perioada 2018-2020 au fost de circa trei ori mai multe „intreprinderi inovatoare de produse noi pentru intreprindere” fata de „intreprinderile inovatoare de produse noi pentru piata”, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Precizam si ca ponderea cifrei de afaceri a intreprinderilor inovatoare numai de procese de afaceri este mai mare cu aproape 1 punct procentual decat ponderea cifrei de afaceri a intreprinderilor inovatoare numai de produse.
Aproximativ un sfert din numarul total de salariati si-au desfasurat activitatea intr-o intreprindere inovatoare. Intreprinderile din sectorul servicii au primit de 1,5 ori mai multe fonduri publice decat intreprinderile din sectorul industrie.
Tipologia inovatorilor
Rezultatele cercetarii statistice privind inovarea in intreprinderile din mediul de afaceri, in perioada 2018- 2020, au evidentiat faptul ca din totalul de 27196 intreprinderi, un numar de 2900 intreprinderi au desfasurat activitati inovatoare, din care 2750 sunt inovatori de succes, implementand cel putin o inovatie de produs si/sau proces de afaceri.
Unul din principalii indicatori, ce caracterizeaza activitatea inovatoare, este raportul dintre intreprinderile inovatoare si numarul total de intreprinderi din populatia statistica. Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator ne arata ca, ponderea intreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a intreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.
Din totalul intreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau imbunatatite semnificativ, in timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau imbunatatite semnificativ. Ponderea intreprinderilor care au avut atat inovatii de produse cat si inovatii de procese de afaceri a fost de 2,6%.
Daca clasificam intreprinderile inovatoare, dupa fiecare tip de inovatie, din total intreprinderi, 7,0% au fost intreprinderi cu cel putin o inovatie de produs si 5,7% intreprinderi cu cel putin o inovatie de procese de afaceri.
Din totalul intreprinderilor, 1,5% au fost intreprinderi cu activitati de inovare nefinalizate sau abandonate.
Topul activitatilor inovatoare
Pe activitati economice, intreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, avand o pondere de 10,8% in total intreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total intreprinderi din servicii.
In activitatile economice ale sectorului industriei, industria prelucratoare detine o pondere de 90,7%, restul activitatilor avand ponderi mult mai mici: distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare 5,5%, industria extractiva 2,5% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat 1,3%.
In activitatile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a intreprinderilor inovatoare, in total intreprinderi ale acestui sector, este detinuta de comertul cu ridicata 39,4%, urmata de sectorul transport si depozitare cu 32,4%, informatii si comunicatii 13,2%, activitati profesionale, stiintifice si tehnice 10,5% si intermedieri financiare si asigurari cu 4,5%.
Pentru perioada 2018-2020, activitatile economice cele mai inovatoare, calculate dupa ponderea acestora in total intreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare 60,5%, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) 39,7% si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice 26,9%...mai
multe pe INS >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<