STUDIU: inovarea in intreprinderile din mediul de afaceri din Romania, in scadere

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Iulie 2022
29 Iulie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
inovare intreprinderi romaniainovatie intreprinderi romanestipondere intreprinderi inovatoare
STUDIU: inovarea in intreprinderile din mediul de afaceri din Romania, in scadere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ponderea intreprinderilor inovatoare in total intreprinderi a scazut, in perioada 2018-2020 fata de perioada 2016-2018, cu 3,9 puncte procentuale. In perioada 2018-2020 au fost de circa trei ori mai multe „intreprinderi inovatoare de produse noi pentru intreprindere” fata de „intreprinderile inovatoare de produse noi pentru piata”, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
 
Precizam si ca ponderea cifrei de afaceri a intreprinderilor inovatoare numai de procese de afaceri este mai mare cu aproape 1 punct procentual decat ponderea cifrei de afaceri a intreprinderilor inovatoare numai de produse.
 
Aproximativ un sfert din numarul total de salariati si-au desfasurat activitatea intr-o intreprindere inovatoare. Intreprinderile din sectorul servicii au primit de 1,5 ori mai multe fonduri publice decat intreprinderile din sectorul industrie.
 
Tipologia inovatorilor
 
Rezultatele cercetarii statistice privind inovarea in intreprinderile din mediul de afaceri, in perioada 2018- 2020, au evidentiat faptul ca din totalul de 27196 intreprinderi, un numar de 2900 intreprinderi au desfasurat activitati inovatoare, din care 2750 sunt inovatori de succes, implementand cel putin o inovatie de produs si/sau proces de afaceri. 
 
Unul din principalii indicatori, ce caracterizeaza activitatea inovatoare, este raportul dintre intreprinderile inovatoare si numarul total de intreprinderi din populatia statistica. Pentru perioada 2018-2020, calculul acestui indicator ne arata ca, ponderea intreprinderilor inovatoare a fost de 10,7%, iar a intreprinderilor non-inovatoare de 89,3%.
 
Din totalul intreprinderilor, 4,4% au introdus sau implementat numai produse noi sau imbunatatite semnificativ, in timp ce 3,1% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau imbunatatite semnificativ. Ponderea intreprinderilor care au avut atat inovatii de produse cat si inovatii de procese de afaceri a fost de 2,6%.
 
Daca clasificam intreprinderile inovatoare, dupa fiecare tip de inovatie, din total intreprinderi, 7,0% au fost intreprinderi cu cel putin o inovatie de produs si 5,7% intreprinderi cu cel putin o inovatie de procese de afaceri.
 
Din totalul intreprinderilor, 1,5% au fost intreprinderi cu activitati de inovare nefinalizate sau abandonate.
 
Topul activitatilor inovatoare
 
Pe activitati economice, intreprinderile din sectorul industriei au fost mai inovatoare, avand o pondere de 10,8% in total intreprinderi din industrie, iar cele din sectorul serviciilor au reprezentat 10,6% din total intreprinderi din servicii.
 
In activitatile economice ale sectorului industriei, industria prelucratoare detine o pondere de 90,7%, restul activitatilor avand ponderi mult mai mici: distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare 5,5%, industria extractiva 2,5% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat 1,3%.
 
In activitatile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a intreprinderilor inovatoare, in total intreprinderi ale acestui sector, este detinuta de comertul cu ridicata 39,4%, urmata de sectorul transport si depozitare cu 32,4%, informatii si comunicatii 13,2%, activitati profesionale, stiintifice si tehnice 10,5% si intermedieri financiare si asigurari cu 4,5%.
 
Pentru perioada 2018-2020, activitatile economice cele mai inovatoare, calculate dupa ponderea acestora in total intreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare 60,5%, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) 39,7% si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice 26,9%...mai multe pe INS >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]