Salariul minim pe economie ar putea creste in 2013

08 Octombrie 2012
08 Octombrie 2012
Cresterea salariului minimlocuri de muncasalariu minim30 octombrieMFP
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul pentru dialog soial, Liviu Marain Pop, a declarat joi, 4 octombrie 2012,  in cadrul conferintei Confederatiei Patronale din Industria Romaniei(CONIPROM) ca exista premisele unei cresteri a salariului minim pe economie in 2013.

"In mod normal, pe o constructie bugetara in 2013, sunt premisele unei cresteri a salariului minim pe economie. Acest lucru depinde de alti indicatori macroeconomici pe care Ministerul Finantelor Publice ii analizeaza in momentul de fata. Cred ca pana in 30 octombrie vom avea un draft al bugetului pe 2013 astfel incat sa ancoram in realitate salariul minim cu ceea ce se doreste prin bugetul Romaniei pe 2013", a declarat ministrul.

"Stiu despre revendicarile unei parti din misacarea sindicala, pentru ca nu sunt toate confederatiile, pe niaste teme pe care noi suntem in discutii cu cei de la centru ai aici ma refer la legea dialogului social, la discuttii pe marginea salariului minim pe economie si crearea locurilor de munca. Pe toate cele trei teme noi suntem cu agenda la zi. Odata cu proiectarea bugetului pe 2013 va avea loc o discutie in ceea ce priveste salariul minim pe economie, cerinta pe care nu numai sindicatele, dar si patronatele o au", a mai aratat ministrul

Principalele solicitari ale sindicalistilor sunt modificarea de urgenta a Legii dialogului social si cresterea valorii salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2013 la cel putin 850 lei.



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]