Majorare salariala. Cum modificam contractul daca majorarea nu e prevazuta de lege?

03 Septembrie 2013
03 Septembrie 2013
Salarizaremajorare salarialamodificarea contractuluiCodul munciiact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin randurile urmatoare, vom analiza cazul unei societati care decide sa majoreze salariile, intocmind in acest sens acte aditionale. Cei mai multi salariati au fost insa nemultumiti, drept pentru care nu au semant actul aditional.

Societatea are stipulat in contractul colectiv de munca ca se asigura in primul rand un procent fix care sa acopere procentul de inflatie a anului precedent si apoi alt procent in functie de performante.

In situatia actuala s-a acordat doar procentul care sa acopere inflatia, drept pentru care sunt nemultumiri. In conditiile in care nu se semneaza actul additional de catre salariati, vom stabili in ce masura poate societatea sa intocmeasca o decizie colectiva de majorare pentru cei care n-au semnat.

Solutia consultantului:

Modificarea contractului individual de munca in ceea ce priveste salariul este posibila prin acordul partilor, in temeiul art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat.

Modificarea unilaterala, prin actul angajatorului (in speta decizie), nu este in principiu admisa, insa, cu titlu de exceptie, art. 41 alin. (2) din Codul muncii, republicat, prevede ca modificarea contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.

Astfel, conform art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii, republicat, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul constituie elemente cu privire la care angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii. De asemenea, toate elementele din informare, respectiv cele prevazute de art. 17 alin. (3) din Codul muncii, republicat, trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Art. 17 alin. (5) din acelasi act normativ prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Amintim ca in vechea versiune a Codului muncii acesta prevedea ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin urmare, astfel cum prevede legiuitorul la acest moment, modificarea salariului de baza impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In concluzie, consideram ca se poate modifica salariul angajatilor unilateral de catre angajator numai daca aceasta modificare este prevazuta in mod expres de lege, in lipsa acesteia modalitatea de a modifica salariile angajatilor societatii sunt acte aditionale la contractele individuale de munca.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]